spot_img
spot_img
ΑρχικήΦάκελοιΥπόθεση Χρηματιστήριο- Υπόθεση Γιοσάκη

Υπόθεση Χρηματιστήριο- Υπόθεση Γιοσάκη

spot_img
spot_img
spot_img

Τον τελευταίο χρόνο η νομική κοινότητα και όχι μόνο, τραντάχτηκε από πλήθος σημαντικών και ανησυχητικών αποκαλύψεων σχετικά με τη διαφθορά στη δικαιοσύνη και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σ’ αυτή. Οι αποκαλύψεις έφεραν στο φως παραδικαστικά κυκλώματα, δηλαδή  διαπλοκή μεταξύ δικηγόρων και δικαστικών, με σκοπό οι δικηγόροι να πετύχουν ευνοϊκές αποφάσεις υπέρ των πελατών τους με το αζημίωτο για τους εμπλεκόμενους δικαστές, που φαίνεται ότι δρούσαν σε δύο κυρίως υποθέσεις, στην υπόθεση του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου και την υπόθεση Γιοσάκη.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινού, το Δεκέμβριο του 2004, με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Την υπόθεση ανέλαβαν οι εφέτες-ανακριτές Ιωάννης Σίδερης και Ιωάννης Φιοράκης, ο εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος, και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς.

Υπόθεση Χρηματιστήριο

Το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση αυτή είναι η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία ανέλαβε να χειριστεί ως ανακρίτρια τη διερεύνηση του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου. Η πρώην δικαστικός  χειρίστηκε 23 υποθέσεις για τις «μετοχές-φούσκες». Κάποιοι από τους κατηγορουμένους προφυλακίστηκαν, κάποιοι άλλοι έτυχαν ευνοϊκότερης μεταχείρισης , αλλά προτού ολοκληρώσει το έργο της  η κ. Μπουρμπούλια ζήτησε την απαλλαγή της, για λόγους υγείας.

Στη συνέχεια άρχισαν οι αποκαλύψεις στις εφημερίδες, όπως: ο δεσμός της με το δικηγόρο Σταύρο Κουμεντάκη, ο οποίος ήταν συνήγορος υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου σε υπόθεση που χειριζόταν, ένα σπίτι αξίας πολλών εκατομμυρίων, τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία κ.α

Η κα. Μπουρμπούλια υπέβαλε την παραίτησή της, που έγινε αμέσως δεκτή,  στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, το 2003 παρότι υπήρχε σε εξέλιξη δικαστική έρευνα εναντίον της. Το καλοκαίρι του 2005 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 10 μηνών για παράβαση καθήκοντος και δωροδοκία, καθώς το δικαστήριο δέχθηκε ότι έλαβε 120 εκατομμύρια δραχμές από το δικηγόρο του χρηματιστή Παναγιώτη Κονταλέξη, το Σταύρο Κουμεντάκη, για να κλείσει ευνοϊκά υπόθεσή του. Άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη.

Της ασκήθηκε όμως και νέα δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην οποία δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί και εναντίον της εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, το οποίο μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό το Σεπτέμβριο του 2005, όταν φουντώνουν οι φήμες ότι βρίσκεται στο εξωτερικό.

Στις 18 Ιανουαρίου 2006, η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια συλλήφθηκε στο Παρίσι και εντός 90 ημερών αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα για να λογοδοτήσει, ενώ αναμένεται και η απόφαση της ελβετικής Δικαιοσύνης για το άνοιγμα των τραπεζικών της λογαριασμών.

Οι συνεργάτες

Η κα. Μπουρμπούλια φαίνεται ότι συνεργαζόταν με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αχιλλέα Ζήση. Ο κ. Ζήσης μετά τις αποκαλύψεις τέθηκε από τα αρμόδια όργανα σε 6μηνη αργία. Επίσης κατηγορήθηκε για παρέμβαση υπέρ του επιχειρηματία Κ.Αβραμίδη επί εκκρεμών υποθέσεών του, παρεμβάσεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις των αδελφών Τσιτσιρίγκου και ανακατασκευή της εξοχικής του κατοικίας στην Κρήτη με τη χρηματική συμβολή του Κ. Αβραμίδη.

Συνεργάτης της κας Μπουρμπούλια φέρεται να ήταν και ο δικαστής Ευάγγελος Καλούσης.
Ο Καλούσης κατηγορείται ότι μαζί με τους δικηγόρους Σ.Κεχαγιόγλου, Γ.Νικολακόπουλο, συγκρότησε συμμορία με σκοπό να τελέσει τα κακουργήματα της κατάχρησης εξουσίας, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και δωροληψία, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες και για διευκόλυνση προώθησης αλλοδαπών γυναικών. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε την οριστική του απόλυση και προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό.

Με το όνομα του Καλούση φέρεται να εμπλέκεται και το όνομα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Πέτρου Μαντούβαλου, καθώς συνεργάτης τού δικηγορικού του γραφείου είχε καταθέσει 7 εκατομμύρια δραχμές σε λογαριασμό του Καλούση.

Υπόθεση Γιοσάκη

Ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης αποτελεί τον δεύτερο πόλο του παραδικαστικού κυκλώματος ο οποίος φέρεται να είχε στήσει ένα δίκτυο μέσα στους κόλπους της Δικαιοσύνης, εκμεταλλευόμενος το θρησκευτικό συναίσθημα κάποιων λειτουργών της Θέμιδας, με σκοπό να εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα αλλά και άλλων προσώπων.

Έγινε γνωστός ανά το Πανελλήνιο όταν κατηγορήθηκε, μαζί με τον ιερομόναχο Κύριλλο Σταυρόπουλο, για αρχαιοκαπηλία βυζαντινών εικόνων στα Κύθηρα. Γι’ αυτήν την υπόθεση, που εκδικάζεται αυτές τις μέρες στον Πειραιά, βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, όπως και για άλλες υποθέσεις.

Οι δικαστικοί λειτουργοί που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις Γιοσάκη είναι η πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, που φυγοδικεί, με πλήθος κατηγοριών να την βαρύνουν, ο εισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος, και οι δικαστίνες Ασπασία Μπαστά, Παναγιώτα Τσέβη και Άννα Κοροβέση, που βρέθηκαν εκτός δικαστικού σώματος.

Επίσης σημαντικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτισε ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό μαζί με το συνάδελφό του από τη Θεσσαλονίκη Γεώργιο Νικολακόπουλο, Κατηγορούνται για σύσταση και συμμορία, ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» και απάτη σε υποθέσεις που σχετίζονται με την Αντωνία Ηλία, την Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και τον Ευάγγελο Καλούση.

Παράπλευρες συνέπειες

Στα πλαίσια του γενικότερου αρνητικού για τη δικαιοσύνη κλίματος προστέθηκαν και οι «κόντρες» γνωστών δικηγόρων οι οποίες και οδήγησαν στην άσκηση πειθαρχικών διώξεων από τα αρμόδια όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στο πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παραπέμφθηκαν αυτεπάγγελτα οι δικηγόροι Αλ. Κούγιας, Γ.Αλφαντάκης και Φρ. Ραγκούσης, καθώς σύμφωνα με τον ΔΣΑ επέδειξαν «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» στις πολυήμερες τηλεοπτικές αντιδικίες μεταξύ τους.

Η παραπομπή του Φρ. Ραγκούση αφορά την αντιπαράθεση που είχε σε τηλεοπτικό κανάλι με τον δημοσιογράφο Ν. Κακαουνάκη για το θέμα των καταγγελιών περί απαγωγής και ανάκρισης Πακιστανών. Ο κ. Ραγκούσης με την συμπεριφορά του έδωσε δικαίωμα να τύχει εξευτελιστικής μεταχείρισης σε πανελλήνια προβολή, προς βλάβη του κύρους και της αξιοπιστίας του δικηγορικού λειτουργήματος.

Οι υποθέσεις των Αλ.Κούγια και Γ.Αλφαντάκη στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οδηγήθηκαν σε αναβολή. Ο κ. Κούγιας κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης κατά όλων των μελών του αρμόδιου τμήματος τους Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ ( κ. Φαρμακίδη, κ. Νίκα, κ. Γκότση, κα. Βατσολάκη, κ. Μπούρα, κα. Βιγκλή) στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων «………….Η τηλεόραση, όπως λειτουργεί στην Ελλάδα και, όπως σκοπίμως κατά την κρίσης μου, οι κυβερνήσεις την αφήνουν να λειτουργεί, είναι η χυδαιότερη κοινωνική εκδήλωση.

Δυστυχώς δι εμέ, ασκώ ποινική δικηγορία και η τηλεόραση κυρίως ασχολείται με ποινικές υποθέσεις και αναγκάζομαι, για να ακουστεί και η θέσις των κατηγορουμένων στις τηλεδίκες, να εμφανισθώ πολλές φορές και να συμμετάσχω σ’ αυτή τη χυδαία διαδικασία.

Η αίσθηση δικαίου που με διακατέχει και η αίσθηση καθήκοντος που με κυριαρχεί, με οδηγεί πολλές φορές, ίσως σε λάθος επικοινωνιακές επιλογές, αλλά αυτή ήταν το τελευταίο που με ενδιέφερε.…………

Εκείνο το οποίο επιθυμώ με την παρούσα αίτηση, είναι να κριθώ δίκαια και θέλω να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι ούτε εσείς ούτε κανείς άλλος συνάδελφός μας θα με ξαναδείτε να συμμετέχω στην οποιαδήποτε τηλεοπτική συζήτηση, η οποία αφορά υπόθεση, την οποία υπερασπίζεται το γραφείο μου, ίσως δεχθώ να συμμετάσχω σε μια σημαντική συζήτηση που αφορά τα προβλήματα της Δικηγορίας και της Δικαιοσύνης ή σε κάποια κοινωνική συζήτηση που αφορά τα γενικότερα ενδιαφέροντά μου, όπως π.χ. τον αθλητισμό.

Είμαι ευαίσθητος άνθρωπος με αρχές και αξίες, δεν έχω ανάγκη καμίας προβολής και δεν θέλω να συμμετάσχω στη χυδαιοποίηση της κοινωνικής μας ζωής, όπως είναι βέβαιο ότι αυτή θα επέλθει μέσα από τη λειτουργία με αυτόν τον τρόπο της τηλεόρασης.»

Το αίτημα έγινε δεκτό και η υπόθεση αναβλήθηκε. Λόγω της συνάφειας αναβλήθηκε και η πειθαρχική υπόθεση του κ. Αλφαντάκη.

Ο κ. Αλφαντάκης σε υπόμνημα που κατέθεσε προς το ΔΣΑ αναφέρει μετά από μία πολυσέλιδη και λεπτομερή αναφορά των γεγονότων ότι « οι πειθαρχικές κατηγορίες εις βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμες, υπήρξα το θύμα του κ. Κούγια επί ένα ολόκληρο έτος, υβρίσθηκα, συκοφαντήθηκα, προπηλακίστηκα και αδικήθηκα κατάφωρα από αυτόν………και θα πρέπει να απαλλαγώ πάσης κατηγορίας και για λόγους δικαίου.

 Οι δύο δικηγόροι είχαν παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ.Παξινό για τις τηλεοπτικές αντιδικίες που είχαν το Δεκέμβριο του 2005.

spot_img

Lawjobs