spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔ.Τύπου - ΑνακοινώσειςΠανευρωπαϊκή Εκστρατεία «Pledge2019.eu»:

Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία «Pledge2019.eu»:

spot_img
spot_img
spot_img

H Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία «Pledge2019.eu» [1] δίνει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ να καλέσουν δωρεάν μέσω τηλεφώνου, τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας τους να δεσμευτούν να απορρίψουν την υιοθέτηση του Άρθρου 13 της αμφιλεγόμενης προτεινόμενης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την Πνευματική Ιδιοκτησία.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες εξέφρασαν με σαφήνεια την αντίθεσή τους αναφορικά με τα φίλτρα αναφορτώσεων στην αναφορά τους με τίτλο «Stop the censorship-machinery! Save the Internet!» η οποία συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια υπογραφές [2]. Ωστόσο, κακόβουλες φήμες χαρακτηρίζουν τους υπογράφοντες πολίτες της ΕΕ ως «bots». Είναι αναγκαίο να δοθεί στους ψηφοφόρους η δυνατότητα να μιλήσουν απευθείας με τους εκπροσώπους τους, ώστε να αρθεί η οποιαδήποτε αμφιβολία», αναφέρει ο κ. Bernhard Hayden, ειδικός σε ζητήματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην epicenter.works, μίας εκ των πλέον γνωστών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε ζητήματα ψηφιακών δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στην Αυστρία.

«Το Άρθρο 13 θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια του ανοικτού και δωρεάν διαδικτύου», εξηγεί ο κ Hayden: «Θα αναγκάσει τις διάφορες ιστοσελίδες και εφαρμογές να εγκαταστήσουν φίλτρα αναφορτώσεων, τα οποία θα αποτελούν μηχανές λογοκρισίας που θα χρειάζεται να εγκρίνουν οτιδήποτε οι χρήστες επιθυμούν να δημοσιεύσουν ή να αναφορτώσουν στο διαδίκτυο. Τα φίλτρα αυτά καλούνται να φέρουν εις πέρας μια αδύνατη αποστολή: να αποτρέψουν την οποιαδήποτε παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας πριν αυτή λάβει χώρα. Αναπόφευκτα, θα περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο. Η διαδικτυακή πολυμορφία κινδυνεύει επίσης, καθώς οι μικρές πλατφόρμες ενδέχεται να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις επαχθείς υποχρεώσεις και τη νομική αβεβαιότητα.»

Η τελική ψήφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ίσως λάβει χώρα τον Μάρτιο, αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ημερομηνία. Την εκστρατεία «Pledge2019.eu» υποστηρίζουν πλήθος οργανώσεων ανά την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Homo Digitalis. Η οργάνωσή μας συμμετέχει και στην εκστρατεία #SaveYourInternet [3].

[1] https://pledge2019.eu
[2] https://www.change.org/p/european-parliament-stop-the-censorship-machinery-save-the-internet
[3] https://saveyourinternet.eu/

Σετικά με τη Homo Digitalis:

Η Homo Digitalis, είναι η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη ψηφιακή εποχή. Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 από έξι νέους νομικούς με ευρύ πεδίο εξειδίκευσης και ανεξάντλητη όρεξη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Πλέον, σε λιγότερο από ένα χρόνο η οργάνωση μετράει πάνω από 50 μέλη. Δεδηλωμένοι στόχοι της είναι η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση των Ελλήνων πολιτών για την ορθή χρήση του διαδικτύου, η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους αλλά και η στήριξη τους σε περιπτώσεις υφιστάμενων παραβιάσεων. Η Homo Digitalis έχει ήδη συνεργαστεί με αρκετούς διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς για ποικίλες μελέτες, ενώ η έκθεσή της σχετικά με το δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής στην ψηφιακή εποχή δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 39ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη το Σεπτέμβριο του 2018. Τέλος η Homo Digitalis είναι μέλος-παρατηρητής της EDRi (European Digital Rights). Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανακαλύψει περισσότερα, είτε με μία επίσκεψη στον ιστότοπό της www.homodigitalis.gr, είτε αποστέλλοντας πιθανές ερωτήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]
 

spot_img

Lawjobs