Ανακοίνωση μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το νέο ΚΠολΔ

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι αλλαγές στην τακτική διαδικασία ουσιαστικά αναιρούν τις θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και προφορικότητας που διέπουν μέχρι σήμερα την πολιτική δίκη, η εμμάρτυρη απόδειξη αντικαθίσταται από τις αμφισβητούμενης αξιοπιστίας ένορκες βεβαιώσεις και η διαγραφόμενη στα άρθρα 237, 238 διαδικασία φαλκιδεύει ουσιαστικά την αρχή της εκατέρωθεν ακρόασης για τα πρόσωπα που υφίστανται τον αιφνιδιασμό που προέρχεται από την επίδοση μίας αγωγής, θέση στην οποία συνήθως βρίσκεται το Ελληνικό Δημόσιο ως διάδικος, με την θέσπιση ασφυκτικών προθεσμιών για την κατάθεση των προτάσεων και την προσκόμιση του συνόλου των αποδεικτικών μέσων, χωρίς μάλιστα δυνατότητα υποβολής αιτήματος αναβολής.

Περαιτέρω, οι τροποποιήσεις στο δίκαιο της εκτέλεσης και η εξ αυτών αποδυνάμωση της προνομιακής κατάταξης του Δημοσίου και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, με ενδυνάμωση, αντίστροφα, αυτής για τις απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα έχει σαν συνέπεια, σύμφωνα και με την ειδική έκθεση του άρθρου 75 του Συντάγματος, η οποία συνοδεύει το προτεινόμενο σχέδιο Κ.Πολ.Δ., την απώλεια εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία θα αναπληρώνεται από άλλες πήγες εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Η Ένωση Μελών Ν.Σ.Κ., τέλος, καλεί τα μέλη της να παράσχουν κάθε αναγκαία διευκόλυνση στα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας κατά την προκηρυχθείσα από την Τρίτη 25-11-2014 έως και Παρασκευή 5-12-2014 αποχή από τα καθήκοντά τους.