spot_img
spot_img
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚ. Λυμπερόπουλος Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων πρώην Πρόεδρος Δ.Σ

Κ. Λυμπερόπουλος Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων πρώην Πρόεδρος Δ.Σ

spot_img
spot_img
spot_img

H Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) λειτουργεί βάσει προβλέψεως του άρθρου 84 παρ. 5 του Συντάγματος μας. Αναγνωρίσθηκε ως νομικό πρόσωπο με την υπ΄αριθ.2242/1958 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Βάσει του αναφερόμενου στο άρθρο 2 του καταστατικού της σκοπού επιδιώκει α) την διασφάλιση και ενίσχυση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων β) τη βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης, γ) τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δικαστικών λειτουργών, δ) την προαγωγή της Νομικής Επιστήμης κ.λ.π. Από όλα αυτά καθίσταται φανερό ότι η ΕΔΕ δραστηριοποιείται και ως συνδικαλιστικός φορέας, αλλά αποτελεί και επιστημονική ένωση, διοργανώνοντας διάφορα επιστημονικά συνέδρια, όπως αυτό που θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα την 3η και 4η Απριλίου 1998 με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος.

Ερ: Ποιος ο ρόλος που έχει επιφυλάξει η πολιτεία στην Ε.Δ.& Ε. τόσο σε σχέση με το νομοπαρασκευαστικό έργο όσο και κατά την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χώρου?

Οι εκάστοτε Υπουργοί Δικαιοσύνης απευθύνονται στην ΕΔΕ για θέματα που απασχολούν το Υπουργείο και ειδικότερα όταν πρόκειται να προβεί στην προώθηση νομοθετημάτων. Η ΕΔΕ πάντοτε υποβάλλει προτάσεις και εκφράζει τις απόψεις της. Η θέση της Ενώσεως για την πολυσυζητημένη αναθεώρηση του Συντάγματος.Η ΕΔΕ έχει εκφέρει τις απόψεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος καιειδικότερα στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη Δικαιοσύνη με έγγραφες προτάσεις της που έχει προωθήσει σε όλα τα κόμματα.

Ερ: Ποιες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και εισαγωγής της νέας τεχνολογίας?

Απ: Eχει προωθηθεί η μηχανοργάνωση σε πολλά δικαστήρια. Eτσι μπορεί αμέσως να πληροφορηθεί κάθε ενδιαφερόμενος για την ποινική του κατάσταση, την ύπαρξη μιας εταιρίας, την πτώχευση εμπόρου, την ύπαρξη διαθήκης κ.α. Επίσης πρόκειται οι δικαστές στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατ΄ αρχήν, να εφοδιαστούν με ατομικούς υπολογιστές.

Ερ: “Κράτος Δικαστών” το έχουμε ακούσει αρκετές να επικρέμεται ίσως και με μια χροιά απειλής από πολιτικά κυρίως πρόσωπα. Τελικά είναι τόσο κακό σε σχέση πάντα με το κράτος των “πολιτικών” ?
Προσεγγίσαμε ποτέ σε αυτό το σημείο στη χώρα μας ή πρόκειται απλά για μια υπερβολή προληπτικού- αποτρεπτικού χαρακτήρα?

Απ:Κράτος δικαστών δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα μας αλλά ούτε και αλλού. Αποτελεί”μύθος” που διέπλασαν πολιτικοί παράγοντες, προκειμένου κυρίως να αποδυναμώσουν την δικαστική εξουσία όταν αποφάσεις της δεν τους είναι αρεστές. Βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, ότι ο δικαστής και ερμηνευτής του δικαίου έρχεται να συμπληρώσει ή να διορθώσει την ασάφεια ή ατέλεια της κείμενης νομοθεσίας ή να κρίνει νομική διάταξη ως αντισυνταγματική και στις περιπτώσεις αυτές παίζει ένα πολιτικό ρόλο. Από αυτό όμως δεν πρέπει, γενικεύοντας, να συμπεράνουμε, ότι ο
δικαστής επιδιώκει να ασκήσει πολιτική εξουσία, εκτοπίζοντας τους πολιτικούς.

Ερ : Θα θέλαμε την θέση της Ενώσεως σε σχέση με  το προσφάτως ανακύψαν θέμα, της παρέμβασης του υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Πουρσανίδη. Ποια είναι τελικά τα όρια του επιτρεπτού ?

Απ: Η δικαστική απόφαση μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής από οποιονδήποτε.Η κριτική αυτή θα πρέπει να αποφεύγεται από πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης εφόσον δεν έχει τερματιστεί η διαδικαστική πορεία μιας υποθέσεως, για να μη δίδει την εντύπωση επεμβάσεως και επιρροής της δικαστικής κρίσης στην περαιτέρω εξέλιξη της υποθέσεως. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί οπωσδήποτε να κρίνει μια δικαστική απόφαση, όταν προτίθεται να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά των δικαστών που την εξέδωσαν για βαρύ παράπτωμα περί την εφαρμογή νόμου ή την ουσιαστική κρίση τους.

Ερ: “Κυκλώματα στο χώρο της δικαιοσύνης” πολλές φορές η συγκεκριμένη φράση έχει αποτελέσει τίτλο εφημερίδας ή δελτίου ειδήσεων. Μέχρι και ο σημερινός υπουργός έχει μιλήσει επανειλλημένως για ξήλωμα των κυκλωμάτων. Τελικά, κ. Πρόεδρε, ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος?

– Υπάρχει τόσο μεγάλη διάβρωση ή απλά κάποιοι εξυπηρετούνται με το να συντηρούν ένα τέτοιο κλίμα, ή και τα δύο?

Απ:Οι δικαστές είναι σάρκα εν “της σαρκός” του Ελληνικού λαού. Εφόσον γενικά η ζωή μας παρουσιάζει φαινόμενα διαφθοράς είναι φυσικό τούτο να αγγίξει και τους δικαστές. Τέτοιες όμως περιπτώσεις, αν υπάρχουν, πρέπει να είναι ελάχιστες. Τούτο διότι όποιος έχει ροή προς την κατεύθυνση αυτή δεν γίνεται δικαστής. Εξάλλου στο σώμα υπάρχουν παραδόσεις που γίνονται βίωμα σε όλους μας και δεν μπορούμε να τις καταπατήσουμε. Εκείνο όμως που a priori αποκλείω είναι, ότι μπορεί δικαστής να μετέχει σε κυκλώματα. Μου είναι αδιανόητο, διότι τούτο προϋποθέτει προχωρημένη σήψη και δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν τέτοιοι δικαστές.Βέβαια κατά καιρούς λέγονται και από επίσημα χείλη πολλά για “κυκλώματα” στο χώρο της δικαιοσύνης. Δεν τα αποκλείω. Αποκλείω τη συμμετοχή σ΄ αυτά δικαστικών λειτουργών. Εξ άλλου ο κύκλος των προσώπων που λειτουργούν γύρω από τη Δικαιοσύνη είναι μικρός. Λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε. Eτσι όσοι ισχυρίζονται οτιδήποτε για κυκλώματα μπορούν να το καταθέσουν αρμοδίως και να συμβάλλουν στην
εξάρθρωσή τους.
Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να απαντήσω στις ερωτήσεις σας και να εκφράσω ορισμένες απόψεις.

* Ως γνωστόν στις 17 & 24 του μηνός Μαίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της Ενώσεως για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ

 

spot_img

Lawjobs