spot_img
spot_img
ΑρχικήΔικαιοσύνηΈνωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Ανακοίνωση σχετικά με τη συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του...

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Ανακοίνωση σχετικά με τη συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια στην Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την 20-1-2013

spot_img

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Εφημερίδα «Καθημερινή» της 20-1-2013, στην οποία –εκτός άλλων- κάνει λόγο για «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδας, που εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση της ένοπλης τρομοκρατικής δράσης», αναφερόμενος στη μη επιβολή προσωρινής κράτησης σε προσφάτως συλληφθέντες στο πλαίσιο εκκρεμούς σχετικής ποινικής υπόθεσης.
        Δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες από μέλος της Κυβέρνησης που έχει, μάλιστα, διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν συνάδουν με τον αυτονόητο -προεχόντως για εκπρόσωπο μιας από τις λειτουργίες της Πολιτείας- απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία αυτής και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους λειτουργούς της (δικαστές και εισαγγελείς) καθώς και την πεποίθησή τους ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται καθΆ υπαγόρευση ή κατΆ αρέσκειαν της εκτελεστικής ή όποιας άλλης πολιτειακής εξουσίας.
        Δυστυχώς, οι κείμενες πέραν της συνταγματικής τάξης δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, επαναλήφθηκαν κατΆ ουσίαν σε συνέντευξη Τύπου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο δημοσιογράφο του «Αντέννα»  Γ. Παπαδάκη την 21-1-2013, αλλά και σε συνέντευξη της ίδιας ημερομηνίας του βουλευτή Κ. Μητσοτάκη προς το ραδιοφωνικό σταθμό της «ΝΕΤ».
         Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αποκρούει τις δηλώσεις αυτές, υπογραμμίζει ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι ανεκτές στο πλαίσιο της σύμφωνης με το Σύνταγμα λειτουργίας του Πολιτεύματος, δηλώνει ότι το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν κάμπτεται από τις ακατανόητες αυτές ενέργειες, που  ουδόλως συμβάλουν στην εμπέδωση του -κατά τα εξαγγελλόμενα εκ μέρους της Κυβέρνησης- επιθυμητού κλίματος ηρεμίας μεταξύ της Δικαστικής και της Εκτελεστικής εξουσίας, καλεί δε πλέον αρμόδια και σώφρονα  όργανα της Πολιτείας, σε σχέση με εκείνα από τα οποία προήλθαν οι δηλώσεις, να ανακαλέσουν άμεσα αυτές.
               
                        Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

             Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης             Δημήτριος Ζημιανίτης 
  Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου             Εισαγγελέας Πρωτοδικών

 

spot_img

Lawjobs