Απάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης στις δηλώσεις Γ. Δατσέρη

0

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, με αφορμή δηλώσεις του Υπευθύνου του Τομέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Δατσέρη, που συνδέουν την αυτοκτονία του Λεωνίδα Τζανή με την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης και τον Υπουργό, αναφέρει:
Ζητώ συγγνώμη κ. Δατσέρη, διότι επί περίπου 22 χρόνια το ΠΑΣΟΚ και επί 8 χρόνια η ΝΔ, δεν καθιέρωσαν την ηλεκτρονική δίκη και δεν προχώρησαν στη μηχανοργάνωση των δικαστηρίων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα μόλις τα τελευταία χρόνια να αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.
Ζητώ συγγνώμη επειδή στη χώρα μας αντιστοιχεί ένας δικαστής προς ένα δικαστικό υπάλληλο, ενώ  στην Ευρώπη η αναλογία είναι ένας δικαστής προς πέντε δικαστικούς υπαλλήλους. Έτσι μεταξύ άλλων, τα Ειρηνοδικεία Περιστερίου, Χαλανδρίου  δίνουν δικάσιμο για το 2018. Ζητώ συγγνώμη διότι έχουμε φυλακές – ποντικότρυπες, όπως στα Χανιά, την Αλικαρνασσό, την Άμφισσα και αλλού και ότι για 9.300 θέσεις έχουμε 12.300 κρατούμενους.
Πράγματι για όλα αυτά φταίω εγώ. Ουδείς άλλος, επειδή για τρεις μήνες που είμαι  στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αξιοποίησα τις τεχνολογικές εξελίξεις, δεν μηχανοργάνωσα τα δικαστήρια, δεν προσέλαβα δικαστικούς υπαλλήλους και  δεν προχώρησα στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.  Όσον αφορά στα περί συνδικαλιστικού εκπροσώπου δικαστών και δικηγόρων, επειδή είστε ευφυής ως εκπρόσωπος, μάλιστα, κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ανακαλύψτε ένα νέο ψεύδος. Αυτό μούχλιασε.