Κατάργηση της προϋπόθεσης της ιθαγένειας, αλλά διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος.
Οι Συμβολαιογράφοι της Ευρώπης έλαβαν σήμερα γνώση των αποφάσεων, που εξέδωσε το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, σχετικά με την κατάργηση της ιθαγένειας, ως προϋπόθεσης για την πρόσβαση στο συμβολαιογραφικό επάγγελμα. Οι Συμβολαιογράφοι της Ευρώπης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναγνώριση από το Δικαστήριο των ιδιαιτεροτήτων του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος ως επιτακτικού λόγου γενικού συμφέροντος. Έτσι σε ότι αφορά τη βασική αποστολή του συμβολαιογράφου, η οποία συνίσταται στο να βεβαιώνει, ύστερα από τον έλεγχο νομιμότητας, την αυθεντικότητα των νομικών πράξεων και των συμβάσεων που καταρτίζει για τους ευρωπαίους πολίτες, τα κράτη μέλη διατηρούν το δικαίωμά τους να καθορίζουν τους όρους άσκησης του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος.
Για τους Συμβολαιογράφους της Ευρώπης, η κατάργηση της απαίτησης της ιθαγένειας δεν θα μεταβάλλει ουδόλως την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στις ευρωπαϊκές οικογένειες και επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι Συμβολαιογράφοι της Ευρώπης θεωρούν στοιχείο εμπλουτισμού τη δυνατότητα υποδοχής αλλοδαπών στις τάξεις τους, γνωρίζοντας ότι θα υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους και στους ίδιους κανόνες άσκησης του επαγγέλματος που καθορίζουν τα κράτη μέλη.
Ο κ. Rudolf Kaindl, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Συμβολαιογραφιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου: «Η κατάργηση της απαίτησης της ιθαγένειας δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την παροχή μιας νομικής δημόσιας υπηρεσίας κοντά στον πολίτη και στις επιχειρήσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, οι Συμβολαιογράφοι της Ευρώπης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναγνώριση από το Δικαστήριο του ειδικού καθεστώτος που συνδέεται με το συμβολαιογραφικό επάγγελμα».