Δ. Σ. Καλαμάτας: Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Πρόνοιας

0

Με συμβολαιογραφική πράξη που θα χρεώνεται 50 ευρώ θα πρέπει να δηλώνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 οι πολίτες τους θανάτους, τους γάμους και τα διαζύγιο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του  νέου προγράμματος «Αριάδνη» του υπουργείου Εργασίας, µε στόχο την πάταξη φαινομένων πλαστών συντάξεων και επιδομάτων.
Σύμφωνα µε τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (..πρόνοιας, αυτή την εποχή των συμβολαιογράφων), Γιάννη Βρούτση, µε το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι τα ταμεία θα εξοικονομήσουν  περισσότερα από 400 ε κατ. ευρώ.
Οι συμβολαιογράφοι όλης της χώρας θα έχουν πλέον την αρμοδιότητα της πιστοποίησης και της ηλεκτρονικής καταχώρησης
δεδομένων που αφορούν γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια και θανάτους.
Η δαπάνη του συμβολαιογράφου, η οποία υπολογίζεται στα 40-50 ευρώ, θα βαρύνει τους πολίτες που προβαίνουν στη
γνωστοποίηση γάμου ή διαζυγίου.
Στις περιπτώσεις θανάτου, το κόστος θα βαρύνει τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου στις
περιπτώσεις γνωστοποίησης συμφώνων συμβίωσης.
Τα δεδομένα, που θα συλλέγουν οι συμβολαιογράφοι, θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς, στην
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλιση (ΗΔΙΚΑ Α.Ε), στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και
στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.
Με τον τρόπο αυτό, θα αναστέλλεται άμεσα η είσπραξη συντάξεων και παροχών από µη δικαιούμενα πρόσωπα, θα ακυρώνονται τα ασφαλιστικά βιβλιάρια από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι Δημόσιες Οικονομικές Εφορίες θα μπορούν να αξιολογούν, σε «ζωντανό χρόνο», τα νέα δεδομένα σε φορολογικό επίπεδο και σε επίπεδο περιουσιολογίου.
Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ…
Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Ληξίαρχοι των Δήμων υποχρεούνται ήδη να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση αντίγραφα όλων των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου στα ασφαλιστικά ταμεία και με μια απλή νομοθετική ρύθμιση η υποχρέωση αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί και για όλες τις μεταβολές οικογενειακής κατάστασης γάμους, διαζύγια, γεννήσεις, κλπ.
Είναι γνωστό ότι τα στοιχεία όλων των μεταβολών αποστέλλονται κάθε μήνα στην ΕΛΣΤΑΤ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και συνεπώς σήμερα είναι αδιανόητο να επιλέγονται από την Ελληνική Πολιτεία άλλες διαδικασίες, που και ταλαιπωρούν τον πολίτη και τον επιβαρύνουν οικονομικά.
Αντί  η Ελληνική Πολιτεία να φροντίσει να πράξει το αυτονόητο για κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του, δηλαδή την ηλεκτρονική διασύνδεση των Ληξιαρχείων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και των Ταμείων, παίρνει αποφάσεις – δώρα στους συμβολαιογράφους και βάζει για άλλη μια φορά τον άμοιρο πολίτη «να πληρώνει την νύφη», ομολογώντας για άλλη μια φορά, εκκωφαντικά αυτή τη φορά, την ανεπάρκεια, καθώς και την αδιαφορία της προς αυτόν.
Είναι εντελώς παράλογο να υπάρχει Ληξίαρχος και Συμβολαιογράφος για την ίδια πράξη.
Η ΑΠΟΡΙΑ…
Είναι πραγματικά άξιον απορίας ;; γιατί το Υπουργείο Εργασίας, αφού εξαιτίας δήθεν του μικρού αριθμού των ΚΕΠ που υπάρχουν στην Ελλάδα (τα οποία σημειωτέον κάλλιστα και δωρεάν θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ως άνω προσπάθεια), κάλεσε τους συμβολαιογράφους, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται περίπου σε 3.200 στη χώρα και ξέχασε ; τους 40.000 δικηγόρους που υπάρχουν στην Ελλάδα. Προφανώς το Υπουργείο Εργασίας ή ξέχασε τους δικηγόρους ή θεωρεί ότι οι δικηγόροι δεν μπορούν άμεσα, γρήγορα και αξιόπιστα να πιστοποιούν και να καταγράφουν και αυτοί όλες τις αλλαγές που αφορούν στην οικογενειακή κατάσταση των ασφαλισμένων.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ…
Σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί άμεσα το σύστημα «Αριάδνη», τότε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιούν τις όποιες οικογενειακές αλλαγές και σε δικηγόρους, οι οποίοι ακολούθως θα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού συστήματος τα ασφαλιστικά ταμεία, κλπ.
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ…
Κ. Υπουργέ Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σας γνωρίζουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει την υποδομή και την τεχνογνωσία, να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές στους πολίτες, καταρχήν του Νομού Μεσσηνίας, άμεσα, υπεύθυνα και αξιόπιστα, με μηδαμινό σχεδόν κόστος γι’ αυτούς. Ειδικότερα δε, για τους συμπολίτες μας, που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, είμαστε διατεθειμένοι να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες εντελώς δωρεάν.
 Ελπίζω το Υπουργείο σας να μας θεωρεί εξίσου αξιόπιστους με τους συμβολαιογράφους και να μας εντάξετε άμεσα στο σύστημα «Αριάδνη» (αν και πιστεύουμε ότι ποτέ δε θα υλοποιηθεί), άλλως δικαίως και ευλόγως θα πιστεύουμε ότι με την εν λόγω πρωτοβουλία σας, πήρατε μια απόφαση, η οποία είναι «δώρο» στους συμβολαιογράφους.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης