spot_img
ΑρχικήΔικαιοσύνηΔΣ Καλαμάτας: Ανάγκη για νέα παράταση της απαγόρευσης αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας...

ΔΣ Καλαμάτας: Ανάγκη για νέα παράταση της απαγόρευσης αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας.

Όπως γνωρίζετε από το έτος 2008 έχουν απαγορευθεί οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, σε μια κίνηση στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας των χιλιάδων υπερχρεωμένων δανειοληπτών, οι οποίοι είναι παράλληλα ιδιοκτήτες ακινήτων.
Έτσι, λοιπόν, έχουν ανασταλεί έως την 31-12-2012 οι πλειστηριασμοί οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.
Επίσης, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός της κύριας ή μοναδικής κατοικίας του Νόμου 3869/2010 (υπερχρεωμένα νοικοκυριά), ακόμη και όταν η απαίτηση του πιστωτικού ιδρύματος υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ. Η απαγόρευση αυτή κατέλαβε την κύρια ή μοναδική κατοικία κάθε φυσικού προσώπου, ανεξαρτήτως εάν στερείται ή όχι πτωχευτικής ικανότητας.
Συνεπώς, προστατεύθηκε η κατοικία όλων των φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματιών ως ατόμων.
Οι παραπάνω διατάξεις γενικής ισχύος αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές και προστάτευσαν τόσο τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε προσωρινή αδυναμία, όσο και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Τελευταίες πληροφορίες, όμως, κάνουν λόγο για επικείμενη άρση των ως άνω ρυθμίσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της κρίσης στην τήρηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα στην χώρα μας, είναι η υπερχρέωση των φυσικών προσώπων. Η υπερχρέωση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, χτυπώντας περισσότερο τους αδύναμους, τα μικρά και τα μεσαία νοικοκυριά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπιζαν και δυστυχώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες, είναι να χάσουν λόγω των χρεών το ίδιο τους το σπίτι, που για την πλειοψηφία τους αποτελεί και το μοναδικό τους περιουσιακό στοιχείο.
Επειδή η αναστολή των πλειστηριασμών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, λήγει στις 31-12-2012, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για χιλιάδες συμπολίτες μας να χάσουν την ιδιοκτησία τους.
Επειδή όλοι γνωρίζουμε πόση σημασία έχει για κάθε Έλληνα Πολίτη να αποκτήσει το δικό του ιδιόκτητο σπίτι και πόσες θυσίες έχει κάνει για να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρο του.
Επειδή, σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, διακυβεύονται περιουσίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς εμφανίζεται σε πολλές περιπτώσεις πλήρης αδυναμία εξόφλησης των στεγαστικών δανείων.
Επειδή οι λόγοι που οδήγησαν την Ελληνική Πολιτεία στη λήψη μέτρων για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά στο πλαίσιο των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών, καθίσταται πλέον απολύτως αναγκαία η μέριμνα της Πολιτείας, για να αποφευχθούν τεράστια προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο.
Επειδή η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων πρέπει να είναι πάγια θέση κάθε Πολιτείας και θεμελιώδης υποχρέωση όσων ασκούν εξουσία, ενώ δυστυχώς μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Επειδή ο εφιάλτης των πλειστηριασμών είναι κοντά, αν δεν παραταθεί η απαγόρευση τους.
Καθίσταται πλέον επιτακτική και άμεση ανάγκη, προς αποφυγή περισσότερων αδιεξόδων και για τη διατήρηση της υπάρχουσας κοινωνικής γαλήνης, να παραταθούν οι ημερομηνίες απαγορεύσεως των αναγκαστικών πλειστηριασμών της κύριας καθώς και της μοναδικής κατοικίας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013 και σε κάθε περίπτωση να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί κάθε ακινήτου που αφορά ανέργους, πολυτέκνους και τριτέκνους.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης
 

Lawjobs