Δ.Σ. Καλαμάτας: Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου προς όλους τους ανεξάρτητους – μαχόμενους Δικηγόρους

0

Ως γνωστόν, τα τελευταία δυόμισι χρόνια το δικηγορικό λειτούργημα υφίσταται μια πρωτόγνωρη επίθεση, που έχει στόχο τόσο την οικονομική αφαίμαξη του ανεξάρτητου – μαχόμενου δικηγόρου, όπως άλλωστε κάθε Έλληνα εργαζόμενου πολίτη, όσο και τον δομικό μετασχηματισμό του δικηγορικού λειτουργήματος.
Αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων αυτών μέτρων, τα οποία θεσμοθετήθηκαν και δυστυχώς επιχειρούνται πάλι να θεσμοθετηθούν μεθοδευμένα σε δόσεις, είναι η σημερινή επαγγελματική και οικονομική ασφυξία των Δικηγόρων της χώρας και η με μαθηματική ακρίβεια αυριανή ανυπαρξία της μεγάλης πλειοψηφίας τους, τουλάχιστον με τη μορφή του ανεξάρτητα απασχολούμενου λειτουργού της Δικαιοσύνης.
 Είναι πλέον αντιληπτό, σε κάθε υπεύθυνα σκεπτόμενο και μαχόμενο δικηγόρο, ότι η επίθεση που δέχεται ο δικηγορικός κλάδος στο σύνολό του και ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική και επιστημονική κατάσταση και θέση κάθε μέλους του, δεν είναι πλέον άλλη μια από τις γνωστές και επαναλαμβανόμενες μέχρι σήμερα επιθέσεις, αλλά μια άλλη εντελώς ξεχωριστή, συνολική και καθοριστική για το μέλλον, την προοπτική και την ίδια την επιβίωση του κλάδου, των μελών του και του ίδιου του λειτουργήματος.
Δυστυχώς, η μέχρι τώρα πρακτική και τακτική των συλλογικών οργάνων του κλάδου, με τη γνωστή, ανορθολογική και πολλαπλώς αποδεικνυόμενη ως αναποτελεσματική συνδικαλιστική του διάρθρωση, να παρεμβαίνει σχεδόν πάντα αμυντικά και ετεροχρονισμένα στις επιθέσεις που δέχεται κάθε φορά, αγγίζει τα όρια της συνενοχής στο συντελούμενο, σε βάρος της ίδιας της ύπαρξης του κλάδου, εγχείρημα.
Δυστυχώς, την Τετάρτη 31-10-2012, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η επίμαχη τροπολογία για το Επικουρικό Κεφάλαιο, ενώ απορρίφθηκε η τροπολογία (άρθρο 7) με την οποία οι κλάδοι Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), καθώς και του ΕΤΑΑ, εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η οποία τροπολογία (άρθρο 7) θα επανέλθει για ψήφιση, προσεχώς, με άλλο τρόπο.
Η απεργία των δικηγόρων (η οποία δυστυχώς είναι το μοναδικό μέσο άμυνας του δικηγορικού σώματος) δεν έχει στόχο κανέναν εργοδότη. Και φυσικά ούτε τον πελάτη. Στόχος είναι η κυβερνητική πολιτική, στον τομέα της δικαστικής και δικηγορικής οργάνωσης. Όταν απεργούν οι δικηγόροι, καταφεύγουν στην πιο έντονη μορφή αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, στον τομέα αυτό.
Γνωρίζουμε όλοι, ότι η Κυβέρνηση, ενεργώντας υπό τις εντολές της Τρόικας, αλλά κυρίως και εξωθεσμικών παραγόντων, είναι έτοιμη να λάβει αποφάσεις που σχετίζονται με την πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια, την κατάργηση της αποκλειστικής από τους δικηγόρους διεξαγωγής ελέγχων τίτλων ιδιοκτησίας, την κατάργηση των ποσών αναφοράς στις αμοιβές, την κατάργηση της κλίμακας των ελάχιστων μηνιαίων ποσών για τους αμειβόμενους με πάγια αντιμισθία δικηγόρους, καθώς και τη  κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης αυτών.
Είναι δε βέβαιο, ότι εάν ψηφιστούν και τα φημολογούμενα φορολογικά μέτρα, ο μεγαλύτερος αριθμός τω ανεξάρτητα μαχόμενων δικηγόρων, από την επόμενη χρονιά, θα είναι διαρκώς χρεωμένος με οφειλές απέναντι στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία του.
Ήρθε η ώρα, να προειδοποιήσει το δικηγορικό σώμα, την Ελληνική Κυβέρνηση ότι οι δικηγόροι δε θα ανεχθούν καμία άλλη επέμβαση στους θεσμούς στου δικηγορικού λειτουργήματος.
Η εμπειρία όλων, μας έχει διδάξει, ότι μονοήμερες ή διήμερες αποχές, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν από την Πολιτεία.
Αντιλαμβανόμενος πλήρως τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ανεξάρτητοι – μαχόμενοι δικηγόροι, εξαιτίας των αποχών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο οι ημέρες που εργαζόμαστε είναι προφανώς λιγότερες από τις ημέρες των αποχών από τα καθήκοντα μας (αν συνυπολογιστούν και οι αποχές των δικαστικών υπαλλήλων και των δικαστών), οφείλω, να σας διαβεβαιώσω ότι εάν «περάσουν» τα ως άνω αντιδικηγορικά μέτρα, θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα και με μαθηματική ακρίβεια σε βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μας.
Έφτασε η στιγμή για τον τελικό αγώνα.
Ή ταν ή επί τας.
Προς αντιμετώπιση της λαίλαπας των μέτρων που έρχονται νομίζω ότι πρέπει:
1/ Να κηρυχθεί πανελλήνια αποχή τω δικηγόρων από τα καθήκοντα μας, μέχρι την οριστική απόσυρση των ως αν «θανατηφόρων» για εμάς διατάξεων και όταν ομιλώ για αποχή, εννοώ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΧΗ, καμία απολύτως δίκη.
2/ Κλείσιμο τω γραφείων των Δικηγορικών Συλλόγων.
3/ Κατάληψη των Δικαστικών Μεγάρων.
4/ Μη απόδοση Φ.Π.Α. από τους δικηγόρους και των φόρων από του Δικηγορικούς Συλλόγους. (Δε θα τολμήσουν να μας κάνουν τίποτα, άλλα και αν τολμήσουν θα τους αντιμετωπίσουμε).
5/ Όλοι οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, μαζί με τα Διοικητικά μας Συμβούλια να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας στον Υπουργό Δικαιοσύνης, σε περίπτωση που ψηφιστούν τα εν λόγω αντιδικηγορικά μέτρα.
6/ Συλλαλητήριο όλων των δικηγόρων (και είμαστε χιλιάδες) έξω από τη Βουλή, τις ημέρες που θα εισάγονται προς ψήφιση τα εν λόγω αντιδικηγορικά μέτρα.

Υ.Γ.: Προσπαθώ να πληροφορηθώ τα ονόματα των δικηγόρων – βουλευτών, που ψήφισαν την «εγκληματική» τροπολογία για το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας
Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης
 

Σχόλια