Δ.Σ. Καλαμάτας: Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου στους Βουλευτές – Δικηγόρους του Ν. Μεσσηνίας

0

Ως γνωστόν, φέρεται εντός των ημερών, προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο, το «πολυνομοσχέδιο σκούπα» που απαιτούσε η Τρόικα. Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις που εξοντώνουν τους δικηγόρους και αλλάζουν άρδην τον τρόπο άσκησης της δικηγορίας, προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων δικηγορικών εταιριών. Θεσπίζεται η δυνατότητα ίδρυσης διασυλλογικών δικηγορικών εταιριών (δηλαδή μεταξύ δικηγόρων – μελών διαφορετικών συλλόγων της Ελλάδος), η ελεύθερη εγκατάσταση υποκαταστημάτων δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια, επιτρέπεται η διαφήμιση δικηγόρων σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και η ονομαστική αναφορά των πελατών των δικηγόρων και επιβάλλεται η δημοσίευση των προϋπολογισμών και των απολογισμών των Δικηγορικών Συλλόγων.
 Οι ανωτέρω σπασμωδικές κινήσεις των κυβερνώντων τη χώρα είτε αποτελούν απαιτήσεις της Τρόικας είτε άλλων εξωθεσμικών παραγόντων, χωρίς να λαμβάνεται ουδόλως υπόψη η γνώμη των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος, έχουν ως άμεση στόχευση τις χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, τους οποίους θα οδηγήσουν στην πλήρη πλέον εξαθλίωση και στο κλείσιμο των γραφείων τους επ’ ονόματι μια ψευδεπίγραφης «απελευθέρωσης», η οποία ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει τη δημιουργία των επιθυμωμένων καρτέλ στο χώρο της δικαιοσύνης, με αναπόφευκτη συνέπεια το απαγορευτικό κόστος για τον πολίτη και την άνευ προηγουμένου δυσλειτουργία της.
Η «απελευθέρωση» ήταν και είναι μια καθαρή επιλογή ανάπτυξης των κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των συστεγαζόμενων δικηγόρων, που οδηγεί στη χειροπέδηση των νομικών υπηρεσιών από τα καρτέλ.
Ενισχύει αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και τις πολυεπαγγελματικές επιχειρήσεις, που με ένα ευέλικτο υπαλληλικό δυναμικό, από χαμηλόμισθους επιστήμονες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν απόλυτα στην ελεύθερη αγορά.
Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της δικηγορικής αμοιβής είναι οι Τράπεζες, οι Ασφαλιστικές Εταιρείες και οι επιχειρήσεις – κολοσσοί, που θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους συνεργάτες τους με αμοιβές χαμηλές έως εξευτελιστικές.
Οι μόνοι που δεν θα ωφεληθούν θα είναι οι πολίτες, γιατί οι δικηγορικές υπηρεσίες όχι μόνο δεν θα γίνουν πιο φθηνές, αλλά θα ακριβύνουν κατακόρυφα, σε συνδυασμό και με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος δικαστικών εξόδων και ποινών.
Κύριοι συνάδελφοι δικηγόροι, βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας σας απευθύνει έκκληση, την ύστατη αυτή στιγμή, να μην υπερψηφίσετε τις ως άνω διατάξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εξόντωση τους δικηγόρους.
Η δικηγορική σας ιδιότητα σας έχει κάνει γνωστούς στην κοινωνία και με αυτή την ιδιότητα έχετε εκλεγεί και έχετε γίνει καταξιωμένοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ήρθε η στιγμή να αποδείξετε ότι μπορείτε να βάλετε πάνω από το όποιο κομματικό σας καθήκον, το δικηγορικό σας καθήκον και να μην συμβάλλετε με τυχόν θετική ψήφο σας, στο σχέδιο εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων μάχιμων δικηγόρων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
(ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ)                            (ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ)
 

Σχόλια