ΔΣ Χίου: Μήνυμα του Προέδρου Σιδέρη Τσούρου

0

Αγαπητοί μου συνάδελφοι και φίλοι,

Όπως πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε, βρίσκομαι εδώ και λίγες εβδομάδες στο Λονδίνο. Οι επαγγελματικές, προσωπικές και οικογενειακές μου επιλογές θα με οδηγήσουν για το επόμενο διάστημα να ζω το μεγαλύτερο διάστημα εκτός Χίου. Ως εκ τούτου, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα παραιτηθώ και από το θεσμικό μου ρόλο στο Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου.

Σε ό,τι με αφορά, αισθάνομαι ικανοποίηση για τα όσα δρομολόγησα στο Δικηγορικό Σύλλογο από το 2002, πρώτα σαν Γενικός Γραμματέας και αργότερα από το 2008, σαν Πρόεδρος. Για 10 ολόκληρα χρόνια έγινα δέκτης της εμπιστοσύνης σας και της εκτίμησής σας. Θέλω να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι αυτή την εμπιστοσύνη την ένοιωσα και ήταν από τα ωραιότερα και πληρέστερα συναισθήματα. Να σε τιμούν οι συνάδελφοί σου, άνθρωποι με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια, δικηγόροι.

Αυτή την ώρα όμως αισθάνομαι άβολα, ίσως κατώτερος των περιστάσεων, γιατί προέκρινα τις προσωπικές μου επιλογές, από τον κοινωνικό και συνδικαλιστικό αγώνα που θα μπορούσα να δώσω στην Ελλάδα. Είναι όμως αυτό μία μεγάλη κουβέντα και δεν είναι της παρούσας, ούτε μπορεί να συζητηθεί σε αυτό το σημείωμα.

Σας μεταφέρω μία δική μου διαπίστωση που έχω ανάγκη να μοιραστώ: Η αιτία των δεινών μας, ο εχθρός που μας πολεμά και μας κατατρέχει, βρίσκεται κυρίως εντός των τειχών. Μετά από δύο χρόνια Μνημονίων και εντονότατης κινητοποίησης μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι την εξόντωση του ανεξάρτητου μάχιμου δικηγόρου, που δρα αυτόβουλα και μακριά από εταιρείες και μεγαλοσυμφέροντα την επιδιώκουν άνθρωποι, σε κυβερνητικές, υπουργικές, συνδικαλιστικές θέσεις – κλειδιά, μέσα στην Ελλάδα. Δεν είναι οι ξένοι, ούτε η Τρόικα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιδιώκει τον αφανισμό μας (ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτοί), αλλά το ντόπιο «μεγάλο κεφάλαιο», όπως εκφράζεται από δικηγορικές εταιρείες και τράπεζες. Με σύμμαχο τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ξεθεμελιώνουν κάθε μικρή ατομική επιχείρηση, δραστηριότητα, επάγγελμα, προς όφελος του γιγαντισμού των ολίγων. Πρόκειται για μία ασύλληπτου μεγέθους αναδιανομή εισοδημάτων και κεφαλαίων. Μία μάχη ανάμεσα στον καπιταλισμό με κοινωνικές αναφορές όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και έναν ελαύνοντα υπερκαπιταλισμό που συνθλίβει τον άνθρωπο.

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα στερούμαστε κοινωνικής παιδείας και διαπαιδαγώγησης. Προκρίνουμε το ατομικό από το συλλογικό. Κι αυτό είναι επίσης αιτία, αφενός κακών, κάκιστων κυβερνητικών επιλογών που υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας, αφετέρου  απάθειας, αδρανοποίησης, παραίτησης. Στο σημείο που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, μόνο μέσα από την καταστροφή θα μπορέσει η κοινωνία να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να επιχειρήσει να χτιστεί, αυτή τη φορά σε νέες στέρεες και υγιείς βάσεις. Κάτι που δεν έπραξε ούτε το 1949, ούτε το 1974 και σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες.

Εκφράζω και πάλι τις ευχαριστίες μου σε κάθε έναν από εσάς προσωπικά και εύχομαι υγεία, δημιουργικότητα και κυρίως αλληλεγγύη μεταξύ σας. Θα παραμείνω Δικηγόρος Χίου, ιδιότητα που με τιμά και με χαρακτηρίζει, ενώ θα διατηρήσω επαγγελματική παρουσία για τους εντολείς μου, στο μέτρο του δυνατού και του νόμιμου. Ταυτόχρονα, θα είμαι στη διάθεση όλων σας για ό,τι μπορώ να προσφέρω από εδώ που βρίσκομαι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣΧ

ΙΣΙΔΩΡΟΣ Ι. ΤΣΟΥΡΟΣ

Σχόλια