ΔΣΑ: Ενίσχυση της πολιτειακής παιδείας ενόψει της μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το “Νέο Λύκειο”.

0

Π ρ ο ς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Υπόψιν: 1) Της Υπουργού κ. ʼννας Διαμαντοπούλου
2) Της Αναπληρώτριας Υπουργού κ. Φώφης Γεννηματά
3) Της Υφυπουργού κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου
4) Του Υφυπουργού κ. Ιωάννη Πανάρετου
5) Του Γενικού Γραμματέα κ. Βασιλείου Κουλαϊδή
6) Του Ειδικού Γραμματέα Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης
κ. Μιχάλη Κοντογιάννη
7) Του Δ/ντή Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης
κ. Στυλιανού Μερκούρη

Κοινοποίηση: 1. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Χάρη Καστανίδη
2. Πρόεδρο Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
κ. Κλήμη Ναυρίδη
3. Δ.Σ. Π.Ε.Ν.Π.Ε.

Θέμα: Ενίσχυση της πολιτειακής παιδείας ενόψει της μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το «Νέο Λύκειο».
Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό πληροφορήθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την υποβάθμιση του μαθήματος πολιτειακής παιδείας «ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΔΙΚΑΙΟ» το οποίο από «υποχρεωτικό» μετατρέπεται σε «επιλογής» για μικρό αριθμό μαθητών στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου για το «Νέο Λύκειο».

 

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση της πολιτειακής, πολιτικής και νομικής παιδείας των αυριανών πολιτών αυτής της χώρας, η οποία θέτει ως στόχο την μετάδοση βασικών νομικών και πολιτειακών γνώσεων, την εμπέδωση των Δημοκρατικών Αρχών και Αξιών και, εν τέλει, τη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας με κοινούς κώδικες και αξίες, με ικανούς και ενάρετους πολίτες και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή και ευημερία.

 

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, με τους πολίτες της εγκλωβισμένους σε κρίσιμα για το μέλλον τους διλήμματα και την διαφθορά να έχει εισχωρήσει σε κάθε βαθμίδα του δημόσιου βίου, η ορθή λειτουργία των πολιτειακών θεσμών αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς και στις λύσεις που μπορούν να δώσουν στα αδιέξοδα του σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη και αναγκαία.

 

Είμαστε της άποψης ότι η επαρκής πολιτειακή παιδεία των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται στο «κατώφλι», της εκ μέρους τους απόκτησης πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων και ανάληψης αντίστοιχων υποχρεώσεων, είναι η μόνη ελπίδα για την ουσιαστική αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης θεσμών και αξιών που βιώνουμε. Μιας κρίσης που οδηγεί στην ολοένα αυξανόμενη αποστασιοποίηση των Ελλήνων πολιτών – ιδίως των νέων – από τις συλλογικές πολιτικές και κοινωνικές διαδικασίες, με ταυτόχρονη επίδειξη αδιαφορίας για το πολιτικό γίγνεσθαι αλλά και ανοχής προς την ανομία και την ατιμωρησία, την εκδήλωση αντιδράσεων μη παραδεκτών για μια δημοκρατική κοινωνία ή την παρουσία φαινομένων βίας και ρατσισμού που εκθέτουν το Κράτος Δικαίου που όλοι θέλουμε να υπηρετούμε.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε να μεριμνήσετε όχι μόνο για τη διατήρηση των προσφερόμενων σήμερα μαθημάτων πολιτειακής, πολιτικής και νομικής παιδείας στη γενική ή/και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και την περαιτέρω ενίσχυσή τους με απώτερο στόχο τη διάπλαση ενεργών, υπεύθυνων, ενημερωμένων και άξιων δημοκρατικών πολιτών και την ανάδειξη των αξιών της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της δικαιοσύνης.

Σχόλια