ΔΣΑ: Σχεδιαζόμενη αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών – Δήλωση Προέδρου

0

Για ακόμα μία φορά το δικηγορικό σώμα της χώρας και ολόκληρος ο χώρος των ελεύθερων επαγγελματιών γίνονται δέκτες αλλεπάλληλων διαρροών αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος καθεστώτος φορολόγησής τους, οι οποίες διαπνέονται – αφενός μεν σε επίπεδο επικοινωνιακό – από μία προσπάθεια στοχοποίησης των εν λόγω επαγγελματικών κλάδων, αφετέρου δε – σε επίπεδο ουσίας – από τον κοινωνικά άδικο και κατάφωρα άνισο χαρακτήρα τους.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη λογική από την οποία εκκινούν μέτρα όπως είναι για παράδειγμα η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβολή υπέρμετρων συντελεστών της τάξης του 20% και 30%, πολλώ δε μάλλον σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και τα εισοδήματα των πολιτών συρρικνώνονται διαρκώς. Ουδέποτε φυσικά αρνηθήκαμε να συμβάλλουμε στα δημόσια βάρη – στο μέτρο που μας αναλογεί, ενόψει και της δυσμένειας της εθνικής συγκυρίας – και, παράλληλα, ουδέποτε διστάσαμε να καταδικάσουμε μεμονωμένες έκνομες και παραβατικές συμπεριφορές, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν δυναμικά και αποτελεσματικά.
Πλέον, διαπιστώνουμε μία εμμονή της πολιτικής ηγεσίας του τόπου – υπό την πίεση προφανώς των γνωστών εξωθεσμικών παραγόντων και των «μνημονιακής» σύλληψης πολιτικών τους – στην υιοθέτηση ρυθμίσεων εξοντωτικών, βραχυπρόθεσμης και κοντόφθαλμης λογικής, οι οποίες – κατά πλήρη βεβαιότητα – αναμένεται να οδηγήσουν σε αφανισμό του κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών, στην οικονομική τους εξαθλίωση και, εντέλει, στην επίταση των αντιαναπτυξιακών αδιεξόδων της χώρας.
• Διακηρύττουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην προώθηση ανάλογων ρυθμίσεων που εξοντώνουν το χώρο μας, αγνοώντας τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των συναδέλφων – ιδίως των νέων, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές επαγγελματικές και βιοτικές τους ανάγκες, κατά τρόπο που ισοδυναμεί με πλήρη καταστρατήγηση βασικών διατάξεων του δικαιικού μας συστήματος αλλά και ρητών συνταγματικών επιταγών, πλήττοντας στον πυρήνα τους και κατά τρόπο κατάφωρο συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ελλήνων φορολογούμενων.
 
• Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην απομύζηση και εντέλει στην πλήρη εξαθλίωση των Δικηγόρων και εν γένει των ελεύθερων επαγγελματιών, πάνω στη βάση αποσπασματικών μέτρων και εισπρακτικών λογικών που υιοθετούνται εν μέσω πανικού και ελλείψει κεντρικού σχεδιασμού και συγκεκριμένης στόχευσης.
 
• Απευθύνουμε θεσμική προειδοποίηση προς την εκτελεστική εξουσία και την καλούμε να μην προβεί σε κινήσεις που θα εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα οδηγήσουν σε ιστορικές αδικίες. 
Το φορολογικό σύστημα της χώρας αναμφισβήτητα χρήζει εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζονται η απλότητα, η σταθερότητα, η διαφάνεια και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του, αλλά και η ίδια η αξιοπιστία του κράτους. Οι στόχοι αυτοί δεν θα επιτευχθούν όσο εμμένουμε σε  αναποτελεσματικές κινήσεις εντυπωσιασμού, προωθούμενες – αποδεδειγμένα πλέον – από κύκλους ιδιοτελών συμφερόντων.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
 

Σχόλια