ΔΣΠ: Ανακοίνωση του Προέδρου για τα Δικαστήρια Πειραιά

0

Σε συνέχεια της από 28/7/2014 συνάντησης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, οπότε και εκδόθηκε το σχετικό Δελτίο Τύπου και στα πλαίσια  της  χωροθέτησης  αποκλειστικά και μόνο των λοιπών, πλην των λειτουργούντων στην οδό Σκουζέ, Δικαστηρίων, στις 11/8/2014 πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση αφενός των Υπουργού Δικαιοσύνης και Γεν. Γραμματέων και αφετέρου των φορέων της πόλης ( νεοεκλεγείς Δήμαρχος, Πρόεδρος Δ.Σ.Π. , επιμελητήρια ) όπου όλοι οι φορείς εξέφρασαν την αντίθεση τους για την μετεγκατάσταση οποιουδήποτε Δικαστηρίου στην οδό Θηβών, κατατέθηκε μάλιστα προς τούτο και η σχετική από 29/7/2014 απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επικαλούμενος τα γνωστά επιχειρήματα περί της κατά το δυνατό κάλυψης δημοσιονομικών ελλειμμάτων (καταβαλλόμενα μισθώματα), επέμεινε στην άμεση  μεταφορά μόνο των Διοικητικών Δικαστηρίων (Πρωτοδικείο και    Εφετείο ) Υποθηκοφυλακείο – Κτηματολόγιο στην οδό Θηβών από  20  Αυγούστου  τρέχοντος έτους.

Η επιμονή του Υπουργού για τη μεταφορά αυτή γεννά ιδιαίτερο προβληματισμό αφού αφενός το κτίριο της Ραλλείου ελέγχεται για την στατικότητα – λειτουργικότητά του αφετέρου το κτίριο στην οδό Θηβών παραμένει κενό ( ο Υπουργός μας γνωστοποίησε την επικείμενη – άμεση μεταφορά εκεί πολλών Ανεξάρτητων Αρχών και άλλων δημοσίων υπηρεσιών) και συνεπώς ο κίνδυνος συνολικότερα ελλοχεύει.

Παράλληλα  γνωστοποίησα  για μια ακόμη φορά στον Υπουργό ότι το κτίριο της οδού Θηβών ελέγχεται για την καταλληλότητα – λειτουργικότητά του ( ως χώρος συνάθροισης κοινού) τόσο δικαστικά όσο και από πολλές αιτιάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι  ξεκινούν άμεσα  οι εργασίες για την έξοδο κινδύνου των Δικαστηρίων στη Σκουζέ, ενώ παράλληλα κινείται και η διαδικασία ελέγχου της  Ραλλείου. Σε προσωπική επαφή που είχα με τον Πρόεδρο της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ  Α.Ε.» με διαβεβαίωσε ο τελευταίος για την κατά προτεραιότητα προώθηση του ελέγχου αυτού.

Σε περαιτέρω επικοινωνία που είχα σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης,  ο τελευταίος με διαβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η μεταστέγαση οποιουδήποτε δικαστηρίου στην οδό Θηβών μέχρι να γίνει επίσημη ( από την « ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ  Α.Ε.» ) στατική επαναξιολόγηση του κτιρίου της οδού Θηβών, αποδεχόμενος έτσι τις προταθείσες αιτιάσεις  για την φερόμενη ακαταλληλότητα του κτιρίου.

Η κρίσιμη ουσιαστικά και χρονικά συγκυρία, και παρά το γεγονός ότι αδιαλείπτως ενημερώνω προσωπικά ή τηλεφωνικά τα μέλη του Δ.Σ.,  δεν λειτούργησε ανασταλτικά σε απόψεις και λογικές περί ανευρέσεως αξιόπιστων πηγών εκτός Δ.Σ.Π.,  που    είναι προσβλητικές για τους  δικηγόρους Πειραιά και για μένα προσωπικά, αφού γνωρίζουν οι «αρθρογράφοι» ότι ο Πρόεδρος τιμώντας και εκπροσωπώντας όλους   ήταν, είναι και θα είναι παρών στη διεκδίκηση αυτή (χωροθέτηση Δικαστηρίων), χωρίς να έχει λείψει ούτε μια στιγμή παρά τη θερινή ραστώνη , δημιουργώντας – σφυρηλατώντας με την καθημερινή παρουσία του ένα αρραγές μέτωπο της πόλης ( με επικεφαλής το νεοκλεγέντα  Δήμαρχο).

Οι αυτοανακηρυχθέντες εκπρόσωποι τύπου του Δ.Σ.Π. θα πρέπει να εξετάζουν πολύ προσεχτικά τις πηγές γνώσης τους, έχουν μάλιστα αυξημένη αρνητική ευθύνη όταν είναι μέλη του Προεδρείου του Δ.Σ.
Η ενημέρωση όταν υποκειμενικοποιείται και η πηγή γνώσης είναι εξωθεσμική,  παύει να είναι ενημέρωση, εξυπηρετεί μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και τελικά λειτουργεί διασπαστικά στον ύψιστο,  κοινό,  τοπικό στόχο, την παραμονή των Δικαστηρίων στην πόλη.

Κλείνοντας την επιστολή-ενημέρωση θα ήθελα να σας  γνωστοποιήσω ότι όλες οι παραπάνω εξελίξεις θα γίνουν αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης του Δ.Σ., που θα εξετάσει τα νέα δεδομένα, στις δε  προθέσεις μου είναι η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να ενημερωθείτε–αποφασίσετε  για  τις  εξελίξεις  αυτές.

                                                                                                                                                     Πειραιάς, 13/08/2014
                                                                                   Ο Πρόεδρος
                                                                  του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
                                                                           Γιώργος Σταματογιάννης

Σχόλια