ΔΣΠ: Ψήφισμα

0

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά εκφράζει την αγανάκτησή του για τις συνθήκες διεξαγωγής της ακροαματικής διαδικασίας στον Άρειο Πάγο κατά την έκδοση της απόφασης, στη δίκη της Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ, υπηκόου Τουρκίας, η οποία δικάστηκε παρά το νόμο φέροντας χειροπέδες μέσα στην δικαστική αίθουσα και παρουσία βαριά οπλισμένων αστυνομικών, με καλυμμένα πρόσωπα, ενώ παρεμποδίστηκε και η επικοινωνία με τους συνηγόρους της.
Ο Άρειος Πάγος οφείλει να προασπίζει χωρίς εκπτώσεις τα δικονομικά δικαιώματα των κατηγορουμένων και να αποτελεί παράδειγμα για την άψογη τήρηση των δικονομικών κανόνων για τα υπόλοιπα δικαστήρια, καθώς δεν νοείται δίκαιη δίκη και αμερόληπτη δικαστική κρίση, όπως απαιτεί η ΕΣΔΑ, σε συνθήκες αστυνομοκρατίας και χωρίς ελευθερία έκφρασης του κατηγορουμένου και μάλιστα στερούμενου της ελεύθερης επικοινωνίας με τους δικηγόρους του.
Προασπίζουμε την αδιάβλητη υπό πλήρεις δικονομικές εγγυήσεις διεξαγωγή της δίκης. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια μείωσης των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και ζητάμε να ερευνηθούν οι τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των δικαστών του Αρείου Πάγου που επέτρεψαν μέσα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας, να εμφανισθούν φαινόμενα που δεν ταιριάζουν σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία.

Σχόλια