Ε.Α.Ν.Δ.Α. : Διαμαρτυρία της ΕΑΝΔΑ για επίσκεψη της Τρόικας και φημολογία για μείωση δικηγορικής ύλης

0

Με ιδιαίτερη έκπληξη αντικρύσαμε πριν λίγες μέρες εκπροσώπους της λεγόμενης «τροικας» να επισκέπτονται τον χώρο των δικαστηρίων και να πραγματοποιούν συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής δικαιοσύνης. Επίσημο θέμα της συνάντησης αυτής υπήρξε η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, ζήτημα όντως φλέγον εδώ και πολλά έτη, προερχόμενο από πάγιες παθογένειας του γενικότερου δικαιικού συστήματος της χώρας. Έκπληκτοι είδαμε τους εκπροσώπους της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης να απολογούνται σε δημοκρατικά ανομιμοποίητους φορείς για τα ενδότερα της ελληνικής δικαιοσύνης. Η χώρα έχει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και θεσμικά υπεύθυνους φορείς οι οποίοι πρέπει να εξορθολογίσουν τα προβλήματα που καθημερινά ο νομικός αντιμετωπίζει και δεν πρέπει σιωπηρά να δημιουργεί συνθήκες υποτέλειας και εξάρτησης του ύψιστου για τη λειτουργία της δημοκρατίας θεσμού της δικαιοσύνης. Η εικόνα και μόνον της επιθεώρησης του χώρου των δικαστηρίων από μη δημοκρατικά νομιμοποιημένους εκπροσώπους μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει.

            Εν συνεχεία, και μετά την ως άνω επίσκεψη εκπροσώπων της «τρόικας», έκπληκτοι διαβάσαμε την βούληση της πολιτικής ηγεσίας να μεταφέρει αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας στους συμβολαιογράφους (συναινετικά διαζύγια, διαταγές πληρωμής, προσημειώσεις), μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο κρίσιμη ύλη από την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, χωρίς ουσιαστικό λόγο καθόσον είναι γνωστό ότι οι εν λόγω διαδικασίες δεν είναι εξ αυτών που προκαλούν τη συμφόρηση στην απονομή της δικαιοσύνης καθόσον εκ της φύσεώς τους είναι σχετικά άμεσες. Δεδομένου ότι οι υπό μεταφορά διαδικασίες αποτελούν κρίσιμη δικηγορική ύλη για τον μέσο δικηγόρο, αλλά ειδικότερα για το νέο συνάδελφο, καλούμε την πολιτική ηγεσία να διευκρινήσει ότι δεν θα υποστεί μεταβολές το ισχύον καθεστώς παράστασης δικηγόρου διασφαλίζοντας και την προστασία κατ’ αυτόν τον τρόπο των εντολέων, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους μη παρουσίας δικηγόρων στις ως άνω ενέργειες.
Η απλουστευμένη λογική πολεμικής εναντίον του δικηγορικού σώματος που συστηματικά και τεχνηέντως καλλιεργείται πρέπει να σταματήσει. Η δημιουργία συνθηκών ανθρωποφαγίας του κλάδου μας είναι επικίνδυνη κοινωνικά. Ο νέος δικηγόρος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση από το κράτος (φόροι, έκτακτες εισφορές, τέλη επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές κλπ) κατά την έναρξη του επαγγέλματός του, καθιστώντας αυτήν στα όρια του ανέφικτου. Η περαιτέρω μείωση της ήδη περιορισμένης δικηγορικής ύλης τον βλάπτει ανεπανόρθωτα και ως Ένωση θα αντισταθούμε με κάθε δυνατό μέσο στη δημιουργία συνθηκών ασφυξίας που δημιουργείται για το νέο συνάδελφο.
            Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να επιδείξουν υπευθυνότητα στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Η προστασία των νέων συναδέλφων είναι κομβική για την ίδια την ύπαρξη του επαγγέλματος.

Σχόλια