Εκλογές 2017 – ΔΣΑ: Υποψηφιότητα Π. Περάκη

0

Την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΔΣΑ ανακοίνωσε ο κ. Παναγιώτης Περάκης, σημερινό μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής για την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη του CCBE (Συμβουλίου των Δικηγ. Συλλόγων της Ευρώπης).

Στην ανακοίνωσή του τονίζει την αντίθεσή του προς τις πρακτικές του «κατεστημένου συνδικαλισμού» και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις (για μια «επανάσταση της ουσίας»), κάνοντας πολύ λόγο για ενότητα των δικηγόρων πέρα από πολιτικές περιχαρακώσεις, προτείνοντας μάλιστα τη συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου της Δικηγορίας, με συμμετοχή όλων των πρώην Προέδρων του ΔΣΑ.

Προτείνει διεύρυνση της δικηγορικής ύλης σε συγκεκριμένα πεδία και αναβάθμιση των συνθηκών άσκησής της, ενώ θεωρεί ως πρώτη προτεραιότητα τον ριζικό εκσυγχρονισμό του ΔΣΑ ώστε να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες στους δικηγόρους, αλλά και να μπορεί να στηρίζει αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη. Αναφέρεται συγκεκριμένα στις μητέρες δικηγόρους, τους ανήμπορους επί τιμή δικηγόρους και, κυρίως, στους νέους. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης παροχής δικηγορικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, καθώς και μία πρόταση για την επαγγελματική στέγαση των νέων δικηγόρων.

Ως επικεφαλής της Επιτροπής για Θέματα Προσφύγων και Μεταναστών του ΔΣΑ, η οποία συγκροτήθηκε μετά από δική του πρόταση, αναφέρεται ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αξιοποίηση των Ελλήνων δικηγόρων από την Πολιτεία σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα νομικής συνδρομής υλοποιούμενα από τους Δικηγ. Συλλόγους.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Περάκης, με πολλές αναφορές στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό (ήταν άλλωστε μεταξύ των επίσημων υποστηρικτών του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015), αναφέρεται εκτενώς στη δράση του κατά την τελευταία τριετία, στην αντίθεσή του με το ασφαλιστικό και στις δημόσιες παρεμβάσεις του υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της υπεράσπισης των θεσμών.

Ο κ. Περάκης έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, στο δίκαιο της πληροφορικής και τη νομική πληροφορική και ασκεί ενεργά τη δικηγορία.

Σχόλια