ΕΝΔΕ: Ομιλία Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Θάνου στην Πανδικαστική Συγκέντρωση της 5ης Σεπτεμβρίου 2012

0

Μετά από ομόφωνη απόφαση των Διοικ. Συμβουλίων των Δικαστικών Ενώσεων είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Οι Δικαστικοί Λειτουργοί όλων των βαθμών, όλων των Δικαστηρίων και όλων των κλάδων.  Οι Δικαστές Τακτικής ( Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης ) και οι Εισαγγελείς . Οι Δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας , των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα μέλη του Ν.Σ. Κ. Είναι παρόντες, επίσης , σήμερα εδώ για να εκφράσουν τη στήριξή τους και τους ευχαριστούμε οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών κ. Αδαμόπουλος , Πειραιά κ. Μανουσάκης και Θεσσαλονίκης κ. Βελεργάκης και Πατρών κ. Παπάκος Νικόλαος  ,καθώς και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Υποθηκοφυλάκων κ. Διαμάνης, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος κ. Κουφογιώτης και ο εκπρόσωπος των Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας κ. Ιωακειμίδης. Ευχαριστούμε θερμά για την αυθόρμητη παρουσία τους και την στήριξή τους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑκ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου , Αλέξη Μητρόπουλου , του Κ.Κ.Ε. κ. Σπύρο Χαλβατζή και των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ.κ. Κων/νο Μαρκόπουλο και Χρυσούλα Γιαταγάνα.
  Επίσης, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ασημακοπούλου με εξουσιοδότησε να μεταφέρω ότι συμμερίζεται και στηρίζει τις αντιδράσεις μας,  όταν αυτές είναι εντός των ορίων της νομιμότητας και του Συντάγματος. 

Κυρίες και κύριοι
Όλες οι κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων είναι κατηγορίες με ιδιαίτερα καθήκοντα, και με αυξημένες ευθύνες.  Για το λόγο αυτό,  άλλωστε,  απολαμβάνουν και ειδικού μισθολογίου.  Εμείς οι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική της αντιπαλότητας και αντιπαράθεσης με άλλες κατηγορίες,  όπως μεθοδικά καλλιεργείται από ορισμένους και όπως ορισμένοι άλλοι έπεσαν στην παγίδα να το υιοθετήσουν.  Δεν θα υποστηρίξουμε το απαράδεκτο επιχείρημα « περικόψτε περισσότερα από άλλους,  για να διασωθούμε εμείς ».  Αντίθετα,  εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς όλες τις πληττόμενες κατηγορίες  και γενικότερα προς όλες τις κοινωνικές ομάδες και αναγνωρίζουμε την προσφορά όλων στο κοινωνικό σύνολο. 
Υπογραμμίζουμε,  όμως,  ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί είναι οι μόνοι κρατικοί λειτουργοί,  οι οποίοι έχουν προστασία του μισθολογίου τους ρητά από το Σύνταγμα,  το οποίο επιτάσσει ότι «οι αποδοχές τους είναι ανάλογες με το Λειτούργημά τους»,  ώστε να εξασφαλίζεται σ΄αυτούς αξιοπρεπής διαβίωση και να διασφαλίζεται έτσι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης,  να θωρακίζεται δηλαδή ο Δικαστής απέναντι σε τυχόν πιέσεις και παρεμβάσεις. Παρά την συνταγματική αυτή κατοχύρωση,  οι αποδοχές μας,  στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας,  έχουν υποστεί ήδη τις μεγαλύτερες περικοπές, σε ποσοστό 38%.  Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε νέα περικοπή αντιβαίνει στο Σύνταγμα,  αφού οι αποδοχές μας παύουν να είναι ανάλογες με το Λειτούργημά μας,  το οποίο,  δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι είναι ένα Λειτούργημα με μεγάλες ευθύνες, με εξοντωτικό φόρτο εργασίας και με υψηλούς κινδύνους ( δίκες τρομοκρατικών ομάδων,  δίκες οργανωμένου εγκλήματος κλπ ). Τα στοιχεία τα οποία δίδονται κατά τρόπο επιλεκτικό και προφανώς  προς παραπλάνηση και προς  δημιουργία εχθρικού σε βάρος μας κλίματος, ότι δήθεν έχουμε υψηλούς μισθούς,  τα διαψεύδουμε κατηγορηματικά και με ακριβή στοιχεία.  Οι  νέοι δικαστές του πρώτου βαθμού,  για τους οποίους κυρίως δίνουμε τη μάχη,  και οι οποίοι αποτελούν το ήμισυ του δικαστικού σώματος και οι οποίοι έχουν και τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας,  λαμβάνουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 1900€ ο νεοδιοριζόμενος ( Πάρεδρος ) και από 2300 έως 2500 ο Πρωτοδίκης.  Είναι,  λοιπόν,  προφανέστατο ότι οποιαδήποτε άλλη νέα περικοπή καθιστά προβληματική την άσκηση των καθηκόντων τους,  για τη σωστή άσκηση των οποίων,  τόσο οι Δικαστές του πρώτου βαθμού,  όπως και οι Δικαστές των λοιπών βαθμών είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται και τις νυκτερινές ώρες,  καθώς και τις αργίες και εορτές,  επιβαρυνόμενοι να διατηρούν με δικές τους δαπάνες στην κατοικία τους ιδιαίτερο χώρο γραφείου και βιβλιοθήκης και αντιμετωπίζοντας, επίσης, αυξημένες δαπάνες διαβίωσης,  με τις μεταθέσεις και αποσπάσεις,  δεδομένου μάλιστα ότι κωλύονται να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους και ότι, επίσης,  απαγορεύεται ( και ορθώς ) από το Σύνταγμα, να ασκούν οποιαδήποτε άλλο επάγγελμα.
 Οι Δικαστικοί Λειτουργοί,  σύμφωνα με το Σύνταγμα,  είναι ισότιμοι με τους Λειτουργούς των άλλων δύο Εξουσιών ( Νομοθετικής και Εκτελεστικής),  και μόνον με αυτούς μπορεί να συγκρίνονται οι αποδοχές τους.  Οι πολίτες προσβλέπουν στον Δικαστή,  ως μοναδικό τους,  ίσως,  στήριγμα, σ΄ αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο. Εμπιστεύονται την αμεροληψία και την αντικειμενικότητά του και δεν επιθυμούν,  ασφαλώς ένα Δικαστή με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία,  που θα αρκείται σε έργο διεκπεραίωσης και όχι σε ουσιαστική απονομή Δικαιοσύνης.  Επιβάλλεται,  όμως,  να εξασφαλίζονται από την Πολιτεία στο Δικαστή αποδοχές αξιοπρεπούς διαβίωσης,  ώστε να μπορεί απερίσπαστα να ασκεί το δύσκολο Λειτούργημά του.
Ομιλώ σήμερα φορώντας την τήβενο του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  στο οποίο ανήκω,  όχι ασφαλώς για λόγους εντυπωσιασμού,  αλλά για να επισημάνω ότι η τήβενος είναι το σύμβολο του Λειτουργήματός μας,  και το Λειτούργημά μας υπηρετεί τη Δικαιοσύνη,  η οποία είναι ιδανικό και θεσμός.  Εάν η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να ισοπεδώσει τα σύμβολα και τους θεσμούς,  μπορεί να θεωρείται κυβέρνηση ευνομούμενης Ευρωπαϊκής χώρας;    
Η Κυβέρνηση η οποία υποχρεώνει τους Δικαστές να προβαίνουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πρέπει να ανησυχεί πολύ και για την πολιτική που ασκεί και για τις περαιτέρω συνέπειες που θα ακολουθήσουν.
Αύριο έχει ορισθεί νέα συνάντηση  με τον Υπουργό Οικονομικών και στην συνέχεια με τον Υπουργό  Δικαιοσύνης , ο οποίος όπως είναι γνωστό από την αρχή σύμμαχος και υποστηρικτής μας και ο οποίος, στις επανειλημμένες δηλώσεις του, αναγνωρίζοντας την ανάγκη περικοπών, αναδεικνύει τον Συνταγματικό χαρακτήρα του μισθολογίου μας και τονίζει ότι περαιτέρω μείωση θα καταστήσει δυσχερή την απόδοση των καθηκόντων τους.
Διαβεβαιώνουμε   τους Έλληνες πολίτες ότι μπορούν να εξακολουθούν να εμπιστεύονται τους Έλληνες Δικαστές. Τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν εξαρτούμε την άσκηση των καθηκόντων μας από το ύψος των αποδοχών μας και ότι θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και υπερήφανοι Δικαστές.
Απευθυνόμενοι, όμως, προς την Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία διακηρύσσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, με κάθε νόμιμο μέσο. Διακηρύσσουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ούτε την υποβάθμιση του Λειτουργήματός μας, ούτε την προσπάθεια περιορισμού της ανεξαρτησίας μας, συνάρτηση της οποίας είναι και το αξιοπρεπές επίπεδο των αποδοχών μας.  Αξιώνουμε από την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να μας σεβασθούν ως ισότιμη με εκείνους Λειτουργία και τους δηλώνουμε ότι εάν δεν το πράξουν θα προχωρήσουμε σε ευθεία ρήξη μαζί τους, υλοποιώντας προς τούτο τα ανάλογα μέτρα αντίδρασης.
 

Σχόλια