Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Δελτίο Τύπου για δηλώσεις κ. Υπουργού Δικαιοσύνης

0

 

Σχολιάζοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης την άρνηση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του ΑΠ να προσέλθουν στη Βουλή, προς ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δήλωσε ότι «Κάποιοι από τους ανωτάτους δικαστικούς δεν έχουν κατανοήσει ότι κατά το Σύνταγμα πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική και υποχρεούνται να προσέρχονται όταν τους καλεί».
 Το Δ. Σ. της Ένωσής μας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του παρατηρεί τα εξής: Οι Νομικές Σχολές των εννόμων τάξεων όλων των προηγμένων χωρών διδάσκουν από αρχαιοτάτων χρόνων τη διάκριση και το ισότιμο των τριών λειτουργιών του Κράτους (Νομοθετικής, Δικαστικής, Εκτελεστικής). Συνεπώς, ο    κ. Υπουργός θα έπρεπε «να έχει κατανοήσει» ότι σε ένα Κράτος Δικαίου, όπως θέλει να είναι η Χώρα μας, δεν υφίσταται προβάδισμα καμίας εξουσίας έναντι των άλλων, παρά μόνο συνεργασία με βάση την ισοτιμία και όχι την εξουσιαστική διάθεση.
 Αφού οι ανωτέρω Συνταγματικές και Υπερσυνταγματικές αρχές αμφισβητήθηκαν, ορθώς ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκαν να προσέλθουν στην ανωτέρω Επιτροπή.

Σχόλια