Επιμόρφωση του προσωπικού των φυλακών από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)

0

Την εκπαίδευση των υπαλλήλων των φυλακών παρακολούθησαν, την Πέμπτη 29 Μαρτίου, μαζί ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης και η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ κ. Ιφιγένεια Καμτσίδου και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εκπαιδευόμενους και να καταγράψουν τις προτάσεις αλλά και τη θετική τους στάση στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο κ. Ευτ. Φυτράκης επισήμανε ότι η επιμόρφωση του προσωπικού έχει επανέλθει στις προτεραιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από πολυετή διακοπή, καθώς η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού των φυλακών αποτελεί προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία τους.  Η κ. Ιφ. Καμτσίδου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στο ρόλο της εκπαίδευσης στην αναβάθμιση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης αλλά και στη θετική αξιολόγηση των προγραμμάτων από τους συμμετέχοντες. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η επιμόρφωση του προσωπικού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, καθώς συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση του επαγγελματικού ρόλου του προσωπικού και την ενίσχυση της εργασιακής αυτοεκτίμησής του όσο και στην ενίσχυση του χαρακτήρα των καταστημάτων κράτησης ως δημοσίων υπηρεσιών που επιτελούν ευαίσθητο κοινωνικό έργο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υλοποιεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του ΕΚΔΔΑ προγράμματα δια βίου επιμόρφωσης για το προσωπικό των φυλακών της χώρας. Πρόκειται για δύο (2) εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα «Ψυχική Υγεία και διαχείριση κρίσεων στις φυλακές» και «Ο ρόλος του προσωπικού στη μεταχείριση και επανένταξη κρατουμένων», τα οποία απευθύνονται σε υπαλλήλους Φύλαξης και Εξωτερικής Φρούρησης των φυλακών και ήδη υλοποιούνται με επιτυχία. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν ήδη 20 εκπαιδεύσεις σε έξι (6) πόλεις (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Λάρισα, Χανιά, Ιωάννινα, Πάτρα) με τη συμμετοχή 540 υπαλλήλων, ενώ έχουν ξεκινήσει τα 28 προγράμματα που θα υλοποιηθούν το 2018 σε επτά (7) πόλεις (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Τρίπολη, Ηράκλειο, Τρίκαλα), στα οποία προβλέπεται να εκπαιδευτούν 700 υπάλληλοι.