Δ.Σ.Β.: Επιστολή Προέδρου Δ.Σ.Β. προς τον Υπ. Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου

0

Κο Βόλος 22/07/2013
Χαράλαμπο Αθανασίου
Υπουργό Δικαιοσύνης ,Διαφάνειας και
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αθήνα
Αγαπητέ μου κ. Υπουργέ

Είμαι ειλικρινά γεμάτος χαρά για το ότι είσθε στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Είμαι βέβαιος ότι από τώρα και στο εξής ανοίγεται ευρύ το πεδίο ωραίων πρωτοβουλιών, γόνιμων δραστηριοτήτων και εξαιρετικών ευκαιριών για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης, με τα οποία εδώ και πολλά χρόνια ασχολείσθε επιτυχώς.
Σας διαβεβαιώνω ότι δίνω πίστη στην θέληση και την ετοιμότητα να εξυπηρετήσετε αυτούς τους σπουδαίους στόχους και να είσθε βέβαιος ότι στη προσπάθειά σας αυτή θα είμαι αρωγός ,όπως πάντα.
Ευχόμενος ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο Σας θα σας παρακαλέσω, χωρίς να καταχρώμαι του πολύτιμου χρόνου Σας, να σας καταστήσω κοινωνό μερικών θέσεών μου, πέραν των όσων είχα την τύχη και τη χαρά να σας καταστήσω κοινωνό προφορικά κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στο Υπουργείο σας.

Είμαι της γνώμης, την οποία διατυπώνω εδώ και χρόνια, ότι χωρίς την επάρκεια Δικαστικών Μεγάρων, χωρίς την επάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής, χωρίς την πλήρη μηχανοργάνωση, χωρίς την κατάλληλη τεχνογνωσία στα χέρια των Δικαστικών Υπαλλήλων, χωρίς την επάνδρωση των Δικαστηρίων με τον ανάλογο αριθμό Δικαστών και Δικαστικών Υπαλλήλων και χωρίς την αποβολή της κρατούσας νοοτροπίας, όχι μόνο δεν θα επιτύχουμε στην αποστολή μας, αλλά θα οδηγηθούμε σε τέλμα και συσσώρευση προβλημάτων, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη βεβαρημένο έργο της Δικαιοσύνης και θα δημιουργηθούν συνθήκες ικανές να επιτείνουν την κοινωνική αναστάτωση και τα αδιέξοδα στην ήδη δοκιμαζόμενη Ελληνική Κοινωνία εξαιτίας της συνεχιζόμενης βαθιάς οικονομικής κρίσης .

Αναφέρομαι στα παραπάνω στο βαθμό που η εφαρμογή των πρόσφατων ψηφισθέντων νόμων θα συντελέσει ώστε να μην μπορεί να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο το Βόλου.

Ειδικότερα, το Ειρηνοδικείο Βόλου θα αντιμετωπίσει μία σημαντική αύξηση των υποθέσεων, χωρίς παράλληλα να υπάρχει μια αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών του.

Πέραν αυτών, όπως σας ενημέρωσα κατά την συνάντησή μας στο Υπουργείο Σας, καταργήθηκαν (παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του προκατόχου σας αλλά και της απλής λογικής) τα Ειρηνοδικεία Ζαγοράς, Μηλεών και Αργαλαστής, με αποτέλεσμα το υλικό αντικείμενο εργασιών του Ειρηνοδικείου Βόλου, και μάλιστα σε μία δυσμενή περίσταση, όταν ο Ν.3869/2010 έχει ήδη πρακτικά πολλαπλασιάσει τον αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται στα Ειρηνοδικεία σε συνδυασμό φυσικά με την αύξηση της υλικής αρμοδιότητας στο ποσό των 20.000€, να μην μπορεί να λειτουργήσει στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο.
Από το 1986 ο ΔΣΒ προσπάθησε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που ακούει στο όνομα Δικαστικό Μέγαρο Βόλου και δυστυχώς, ενώ στην πορεία βρέθηκαν λύσεις αξιόλογες, οι δυνάμεις της αδράνειας, της απραξίας και της οπισθοδρόμησης «τορπίλισαν» κάθε προσπάθεια αυτού με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζει το Δικαστικό Μέγαρο μία εικόνα μη αντάξια του θεσμού.

Με την μεταφορά των υποθέσεων λόγω αρμοδιότητας στο Ειρηνοδικείο Βόλου αλλά και λόγω κατάργησης των τριών Ειρηνοδικείων (Ζαγοράς, Μηλεών και Αργαλαστής ) είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί – και έχει ήδη εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό – ένα επικίνδυνο και πρωτοφανές πρόβλημα ελλείψει χώρου, καθ΄ όσον για να λειτουργήσει το Ειρηνοδικείο μόνο και μόνο για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών απαιτούνται δύο Δικαστικά Μέγαρα και όχι μόνο δύο γραφεία (μόλις πέντε τετραγωνικών μέτρων ) με έξι υπαλλήλους και ένα γραφείο Ειρηνοδικών (μόλις τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων) με πέντε Ειρηνοδίκες .

Εξάλλου, λόγω της πληθώρας των σχετικών στις υποθέσεις αυτές δεν υφίσταται χώρος για την φύλαξη αυτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι απώλειας δικογράφων και σχετικών επί ζημία του πολίτη για τον οποίο όλοι ενδιαφερόμαστε και αγωνιζόμαστε .

Είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του Πρωτοδικείου μέσα σε ανάλογες αίθουσες και γραφεία, με τις ιδιαιτερότητες των προσφάτως ψηφισθέντων νόμων μάλλον θα επιβαρύνει το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, την οποία όλοι θέλουμε να είναι γρήγορη πλην όμως παραβλέπουμε (ας μου το επιτρέψετε) αν είναι και αποτελεσματική .
Τέλος, η επικείμενη κατάργηση τριών θέσεων Δικαστών (ενός Προέδρου και δύο Πρωτοδικών) για την οποία (κατάργηση) ήδη έχουμε καταθέσει αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. 30/2013 ως ΔΣΒ στο ΣΤΕ θα επιδεινώσει την λειτουργία απονομής Δικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο Βόλου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα Πρωτοδικεία και για το οποίο μάλλον οι προκάτοχοί Σας δεν επέδειξαν την ανάλογη προσοχή, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διαιωνίζονται και ξαφνικά, επί των ημερών σας όχι απίθανο, να ανασταλεί η λειτουργία του για πολλούς ευνόητους λόγους .

 

Αγαπητέ κ. Υπουργέ

Επειδή σας έχω παρακολουθήσει από Γραμματέα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εδώ και πολλά χρόνια, και μαζί είχαμε εμφανισθεί σ΄ ένα ιστορικό και γόνιμο τηλεοπτικό διάλογο το 2005 πάνω στα προβλήματα της Δικαιοσύνης και είχαμε από το 1999 πολλές και κοινές συνδικαλιστικές επιτυχίες μετά από επαναλαμβανόμενες συναντήσεις και διαβουλεύσεις, πιστεύω στις μεγάλες ικανότητές Σας και στην θέλησή Σας να επιλύσετε, κατά το δυνατόν, τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και παίρνω το θάρρος να σας προσκαλέσω στο Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και να συζητήσουμε «επί τόπου» τα θέματα της Δικαιοσύνης που απασχολούν τους Δικηγόρους του Βόλου και να μεταβούμε μαζί στις αίθουσες των ακροατηρίων και στα γραφεία των κ.κ. Δικαστών Εισαγγελέων και Δικαστικών Υπαλλήλων για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ότι κάποιοι θέλουν την Δικαιοσύνη δέσμια στην εποχή του παρελθόντος, και συνεκδοχικά δεν θέλουν τον Δικηγόρο κυματοθραύστη απέναντι στα κύματα αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην σας υπενθυμίσω την λειτουργία φυλακών στο Βόλο αλλά και στην διαιώνιση του προβλήματος της ανέγερσης των φυλακών Κασσαβετείας, που και αυτές θα επέλυαν κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα ων φυλακών, που η κατάστασή των δεν είναι, ομολογουμένως, ελεγχόμενη.

Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μου Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .

Με μεγάλη και ιδιαίτερη εκτίμηση

Αναστάσιος Απολ. Βολιώτης
Πρόεδρος ΔΣΒ