Συμβόλαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών: Ενημέρωση και Αποτίμηση της Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συμβολαιογραφίας στην Αθήνα 26-27/04/2012

0

Στις είκοσι έξι (26) και είκοσι επτά (27) Απριλίου 2012 έλαβε χώρα στην Αθήνα στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών η συνάντηση των εκπροσώπων–ανταποκριτών (interlocutors) του Ευρωπαϊκού Συμβολαιογραφικού Δικτύου (European Notarial Network). Πρέπει να επισημάνουμε τη σημασία της διοργάνωσης στη χώρα μας συνεδριάσεων ευρωπαϊκής κλίμακας σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, ακόμα σημαντικότερο για τον κλάδο μας που μας εμπιστεύτηκαν τη διοργάνωση αυτής της Ευρωπαϊκής συνάντησης για πρώτη φορά με την εκπροσώπηση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μαλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας δεδομένου ότι ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από τις Εθνικές Συμβολαιογραφίες, το Συμβούλιο των Συμβολαιογραφιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CNUE) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission).

Στις 26 Απριλίου οι εκπρόσωποι απασχολήθηκαν με θέματα επιμόρφωσης-εκπαίδευσης των εκπροσώπων-σημείων επαφής, ώστε να είναι επαρκείς στις υποχρεώσεις τους. Διεξοδική αναφορά έγινε στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιμόρφωση των δικαστικών επαγγελμάτων (European Commission’ s training of the judicial professions), στα πλαίσια του οποίου θα διοργανωθεί και για τους όλους Ευρωπαίους συμβολαιογράφους ως το 2014 μία σειρά 14 σεμιναρίων σε 10 κράτη μέλη πάνω σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μόλις καταρτιστεί το πρόγραμμα των σεμιναρίων, θα σας αποσταλούν οι λεπτομέρειες, γιατί είναι πολύ σημαντικό να τα παρακολουθήσουν όσο περισσότεροι συνάδελφοι μπορούν. Τη συνάντηση χαιρέτησε ο συντονιστής των συναντήσεων για την επιμόρφωση Ιταλός συμβολαιογράφος κ. Λιότα, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Βλαχάκης και η εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο κ. Τσερτσιγιάννη.

Στις 27 Απριλίου οι εκπρόσωποι απασχολήθηκαν με την πρόοδο των τρεχόντων θεμάτων που απασχολούν το Δίκτυο όπως ο κανονισμός για την κληρονομική διαδοχή, η επικαιροποίηση του ιστότοπου για την κληρονομική διαδοχή (http://www.successions-europe.eu) και το Ευρωπαϊκό Μητρώο Συμβολαιογράφων (http://www.notaries-directory.eu), η ανάπτυξη του ΕΣΔ και η ενημέρωση των συναδέλφων για τη λειτουργία του, η πρόοδος στη συγκέντρωση του υλικού για τη δημιουργία του νέου ιστότοπου, αντίστοιχου με αυτόν της κληρονομική διαδοχή, για τις περιουσιακό καθεστώς των γαμικών σχέσεων (matrimonial property regimes), η ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Συμβολαιογραφικού Δικτύου στο Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο (European Judicial Network), στο οποίο εκπρόσωπος εκ μέρους της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας είναι ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Βλαχάκης, οι αλλαγές στο Παγκόσμιο Δίκτυο Συμβολαιογραφίας (World Notaries Network), στο οποίο εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι η κ. Τσερτσιγιάννη, ώστε να λειτουργήσει με παρεμφερή τρόπο με αυτόν του ΕΣΔ και τέλος παρουσιάστηκε από τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον ‘Έλληνα κ. Γαβριλιάδη η εισήγησή του για τη διαμεσολάβηση, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αποτελεί πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ανάληψη καθηκόντων διαμεσολαβητή και από άλλους νομικούς κλάδους, παράλληλα με τους δικηγόρους.

Τη συνάντηση χαιρέτησε από πλευρά της CNUE ο νυν Αντιπρόεδρός και πρώην Πρόεδρός της Αυστριακός κ. Κάιντλ, από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης ο Γενικός Γραμματέας κ. Κανελλόπουλος, ο συντονιστής των συναντήσεων των εκπροσώπων του ΕΣΔ Αυστριακός κ. Μάτυκ και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Βλαχάκης.

Η διημερίδα θεωρήθηκε η πιο επιτυχημένη συνάντηση του ΕΣΔ μέχρι σήμερα και απόδειξη αποτελούν οι από μικροφώνου αλλά και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ευχαριστίες του Αυστριακού συντονιστή των συναντήσεων των εκπροσώπων του ΕΣΔ και μόνιμου εκπροσώπου της Αυστριακής Συμβολαιογραφίας στις Βρυξέλλες κ. Μάτυκ, ο οποίος δήλωσε (παρατίθεται σε μετάφραση): «Αγαπητέ Πρόεδρε Βλαχάκη, Αγαπητή ‘Ελενα, Σας ευχαριστούμε για την θερμή σας υποδοχή στην Ελλάδα. Πολλοί από τους συναδέλφους μας, είμαι σίγουρος, θα κρατήσουν εξαίρετη ανάμνηση της παραμονής και της εργασίας μας στην Αθήνα. Εσείς και η ομάδα σας ενισχύσατε το Ευρωπαϊκό Συμβολαιογραφικό Δίκτυο! Σας ευχαριστούμε και πάλι!»