Συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο

0

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται, από εχθές, στο Λουξεμβούργο.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, συζητήθηκε μεταξύ άλλων ο αποκαλούμενος κανονισμός Βρυξέλλες ΙΙα, που αφορά διασυνοριακά θέματα γονικής μέριμνας. Στην εισήγησή του ο κ. Κοντονής ανέδειξε τη βαρύνουσα σημασία της πρότασης αναθεώρησης του Κανονισμού προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της διαδικασίας επιστροφής στο κράτος συνήθους διαμονής του απαχθέντος από τον ένα γονέα τέκνου.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «η συχνά καταχρηστική επίκληση εθνικών  δικονομικών κανόνων από τα κράτη-μέλη καταλήγει να προσφέρει νομιμοποιητικό έρεισμα στις απαγωγές τέκνων». Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος κοινών ρυθμίσεων και ομοιόμορφης εφαρμογής τους, «ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας δικαίου και να υπηρετηθούν τα πραγματικά συμφέροντα του παιδιού».

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι οι σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν σαφή κατεύθυνση, την οποία οφείλουν όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν.

Σχόλια