Συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου με την Ευρωπαία Επίτροπο κα. Věra Jourová

0

«Η Ευρωπαία Επίτροπος και εμείς μοιραζόμαστε την κοινή αντίληψη ότι η Δικαιοσύνη έχει πρωταρχική σημασία στις γενικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διάγουμε και με αυτή την αντίληψη προχωράμε»: Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαία Επίτροπο Věra Jourová, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, σήμερα το πρωί, στο υπουργείο. Ο ίδιος τόνισε πως «η επίσκεψη της Επιτρόπου ήταν εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο επειδή συμβαίνει σπάνια αλλά και επειδή τα θέματα που πρέπει να χειριστεί η χώρα μας αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά σημαντικά».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε πως «το υπουργείο αντιμετωπίζει τους θεσμούς ως συμπαραστάτη και όχι ως επιθεωρητή» και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στις δυσκολίες λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η λιτότητα.

Η κα. Jourová τόνισε πως είναι κοινό καθήκον να αντιμετωπιστούν τα θέματα της δικαιοσύνης και αναγνώρισε πως παρότι η Ελλάδα επωφελείται από προγράμματα, αυτά δε στηρίζουν πάντοτε επαρκώς τα πεδία δικαιοσύνης και ασφάλειας. Ως προς το προσφυγικό ζήτημα, η Ευρωπαία Επίτροπος εξέφρασε το θαυμασμό της για τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίζεται τα βάρη και έδειξε ενδιαφέρον για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η οποία όπως ξεκαθάρισε η κα. Jourová «δε θα υποκαταστήσει τις εθνικές αρχές, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά στην καταπολέμηση του εγκλήματος».