Συνάντηση Υπ.Δικαιοσύνης με τον Αμερικανό ομόλογό του, Γεν. Εισαγγελέα κ. Έρικ Χόλντερ

0

Σημαντική συνάντηση είχε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Γενικό Εισαγγελέα κ. Έρικ Χόλντερ. Η επαφή των δύο ανδρών έλαβε χώρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης ΕΕ-ΗΠΑ για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Η Ελλάδα είναι από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ των χωρών μας έχει αναπτυχθεί μία σχέση που εκτιμούμε ιδιαίτερα. Αυτά δεν αποτελούν προσωπικές μου απόψεις, αλλά είναι η θέση του Προέδρου Ομπάμα», δήλωσε ο Αμερικανός Γενικός Εισαγγελέας κ. Έρικ Χόλντερ.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της υπουργικής συνάντησης, με προεξάρχον το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. «Είμαι αισιόδοξος ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να βρουν τη χρυσή τομή και να επιτύχουν μία συμφωνία, η οποία θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα που άπτονται των προσωπικών δεδομένων, εξασφαλίζοντας και τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και τη δημόσια ασφάλεια», επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του ο Αμερικανός Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δεχθούν καμία συμφωνία που θα υποβαθμίζει το επίπεδο συνεργασίας, το οποίο έχει επιτευχθεί μέσω διμερών συμφωνιών με ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Αμερικανός Γενικός Εισαγγελέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ελληνική Προεδρία, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνεται και η Υπουργική Συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ: «Συγχαίρω την Ελληνική Προεδρία για το πολύ σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει. Είχε μπροστά της μία δύσκολη αποστολή, πέτυχε όμως μεγάλη πρόοδο σε σειρά σημαντικών ζητημάτων». Ο κ. Χόλντερ εξέφρασε την ευχή η Ελλάδα να συνεχίσει να ασκεί σημαντική επιρροή στα ευρωπαϊκά πράγματα και προσκάλεσε τον κ. Αθανασίου να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον για να συζητήσουν ειδικότερα θέματα του τομέα της Δικαιοσύνης.

«Θεωρούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες έναν ειλικρινή φίλο της χώρας μας. Είμαστε σίγουροι ότι την Τετάρτη θα έχουμε μία γόνιμη συζήτηση, η οποία θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων», δήλωσε ο κ. Αθανασίου αποχαιρετώντας τον Αμερικανό ομόλογό του.
 

Σχόλια