Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ανακοίνωση για τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Δικαστικών Ενώσεων

0

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρουσία ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου πραγματοποίησε έκτακτη πολύωρη σύσκεψη με τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Δικαστικών Ενώσεων της Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης με θέμα την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία προτρέπουν τα μέλη της σε αποχή από τα καθήκοντα τους.
Ο Υπουργός υπενθύμισε στους εκπροσώπους των Ενώσεων ότι σύμφωνα με τα άρθρα 23 του Συντάγματος και 40 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων απαγορεύεται η απεργία στους δικαστικούς λειτουργούς με οποιαδήποτε μορφή, στην οποία περιλαμβάνεται η στάση εργασίας και η αποχή, όπως έχουν κρίνει τα ίδια τα δικαστήρια.

Συνεπώς η απόφαση της συγκεκριμένης Ένωσης στερείται νομιμότητας καθώς αποτελεί μορφή απεργίας και βρίσκεται σε αντίθεση με τη ρητή συνταγματική επιταγή.

Ως εκ τούτου ο Υπουργός κάλεσε τις Ενώσεις, όπως έπραξε και η φυσική ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας (οι πρόεδροι Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου, Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο εισαγγελέας Α.Π.) να σεβαστούν, να περιφρουρήσουν και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους όπως αυτά καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Δήλωσε επίσης ότι η μεταφορά της κίνησης του «δεν πληρώνω» στο χώρο των δικαστηρίων ως κίνηση του «δεν δικάζω» αποσταθεροποιεί μία από τις βασικές θεσμικές λειτουργίες του κράτους, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και πρόσθεσε ότι ένας κλάδος, όπως ο κλάδος της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να απέχει από την εθνική προσπάθεια σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας και πολύ περισσότερο να μην τηρεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Η χώρα διέρχεται κρίση, και απαιτεί συστράτευση και συμμετοχή όλων στα βάρη. Ιδιαίτερα όσων απολαμβάνουν σε σχέση με τους λοιπούς πολίτες, ισοβιότητα και ειδικές αμοιβές. Τα όποια όρια διεκδίκησης δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις συνταγματικές ρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός δήλωσε πως δεν κατανοεί τις αντιδράσεις της συγκεκριμένης Ένωσης όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτός διάλογος με όλους τους κλάδους και τους φορείς της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι αποφάσεις της στηρίχθηκαν σε φημολογίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της.Και επανέλαβε ότι, είναι ανοικτός στο διάλογο, για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς. Τέλος, κάλεσε κάθε Έλληνα δικαστή χωριστά να ανταποκριθεί στο συνταγματικό του χρέος, να συμβάλει στην αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, να επιτελέσει με υψηλό αίσθημα ευθύνης τις υποχρεώσεις του απέναντι στους Έλληνες πολίτες και όσον αφορά τις διεκδικήσεις του να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αναζητώντας συνθετικές λύσεις προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης και της χώρας γενικότερα.

Σχόλια