Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για την αποχή των δικηγόρων

0

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με έκπληξη και δυσφορία το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί την απεργιακή κινητοποίηση του δικηγορικού κλάδου την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των φορέων που συνδέονται με τη Δικαιοσύνη, με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για την εύρυθμη και ταχεία απονομή της.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προχώρησε σε πενθήμερη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους ενώ έχει κληθεί κατ΄ επανάληψη από το υπουργείο σε ανοικτό διάλογο με τον κλάδο τους και περίμενε την υποβολή γραπτών προτάσεων μέχρι τη 10η Οκτωβρίου προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση των δικών .

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου σε μακρά συνάντηση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη με τη Συντονιστική επιτροπή των Προέδρων του Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ζήτησε να του υποβληθούν εγγράφως οι παρατηρήσεις των δικηγόρων στα 53 σημεία που προέκυψαν από τον διεξοδικό διάλογο του υπουργού με τους φορείς της Δικαιοσύνης και συνδέονται με τη διαδικασία επιτάχυνσης της.

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου ζήτησε και τις δικές τους – νέες τυχόν – προτάσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν την απονομή της Δικαιοσύνης και θα περιορίσουν τα φαινόμενα ουσιαστικής αρνησιδικίας που παρατηρούνται σήμερα.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί από μέρους τους καμιά πρόταση ή παρατήρηση.

Κατά συνέπεια ο κλάδος βρίσκεται σε αποχή η οποία στερείται ουσιαστικής βάσης.

Η στάση των προέδρων του Συντονιστικού Οργάνου θεωρείται αδικαιολόγητη και παράλογη και δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως ενέργεια που εξυπηρετεί πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες καθώς:

– Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κ. Γιάννης Αδαμόπουλος χαρακτήρισε «καλόπιστο το διάλογο» που βρίσκεται σε εξέλιξη και χαιρέτισε την αυτονόητη δέσμευση του υπουργού ότι «θα κινηθεί εντός των συνταγματικών ορίων»,

– Και, κυρίως, μετά τη ρητή δέσμευση του υπουργού ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις και ό,τι έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι προτάσεις.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε την Συντονιστική Επιτροπή των δικηγόρων ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υιοθετήσει μέτρα που μπορεί να κριθούν ως αντισυνταγματικά και τόνισε πως είναι εκ των ων ουκ άνευ ο σεβασμός στο Σύνταγμα και στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει, καθώς οι τελικές προτάσεις του υπουργείου θα τεθούν υπόψη όλων των θεσμικών φορέων στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου διαλόγου, πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το Νοέμβριο.
Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα ζητήματα λύνονται με διάλογο και όχι με εκβιασμούς, στους οποίους δεν πρόκειται να υποκύψει ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και η κυβέρνηση.

Τέλος, ο υπουργός τους κάλεσε, τις δύσκολες ώρες που διέρχεται η χώρα, ως ηγεσία του πρώτου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, να ανταποκριθούν με ξεχωριστό αίσθημα ευθύνης στον κοινό στόχο που είναι η αναζωογόνηση του θεσμού της Δικαιοσύνης, και επανέλαβε την πρόταση του για συμμετοχή στο διάλογο, αφού ισχύει η δέσμευση του ότι το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου.

Σχόλια