Υπουργείο Δικαιοσύνης: Απάντηση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργου Πεταλωτή

0

Σε απάντηση Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Bουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ.κ. Αλ. Τσίπρας, Ηρ.Διώτη & Τ.Κουράκης, με θέμα «Απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ιωαννίνων», ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργος Πεταλωτής απάντησε τα εξής:

Το σύνολο των Ευρωπαϊκών σωφρονιστικών συστημάτων αντιμετωπίζουν σήμερα κοινά προβλήματα. Η διαχείριση του υπερπληθυσμού, η βελτίωση της ιατρικής φροντίδας και των υλικοτεχνικών υποδομών αποτελούν κοινά ζητούμενα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επανειλημμένα διακηρύξει τη σταθερή δέσμευση του να αντιμετωπίσει κάθε φαινόμενο που υπονομεύει τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας μας για βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του σωφρονιστικού μας συστήματος, συνεργαζόμαστε με κάθε διεθνή ή εθνικό φορέα που μπορεί να συμβάλλει στην υπόδειξη και εφαρμογή άμεσων και ουσιαστικών λύσεων.

Απόδειξη της διάθεσης ειλικρινούς συνεργασίας της χώρας μας, αποτελεί και το γεγονός ότι παγίως συναινούμε στην άμεση δημοσιοποίηση αναφορών (reports) που αφορούν την Ελλάδα, όπως αυτών της CPT, αντίθετα με την πρακτική που ακολουθούν άλλα κράτη.

Χωρίς καμία προσπάθεια εξωραϊσμού ή παραγνώρισης των ελλείψεων και προβλημάτων θεωρούμε ότι, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας, όπως αυτές για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, τον εξορθολογισμό του συστήματος των ποινών, την ενίσχυση των εναλλακτικών του εγκλεισμού μέτρων, την βελτίωση της νομοθεσίας των ανήλικων παραβατών σε συνδυασμό με την συνέχιση, παρά την δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία του στρατηγικού σχεδιασμού κατασκευής καταστημάτων κράτησης αποτελούν αναμφισβήτητη απόδειξη της προόδου που έχει ήδη επιτευχτεί στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών. Ακόμα, είναι ήδη έτοιμα, από νομοπαρασκευαστικής απόψεως, τα νομοσχέδια για τον Κώδικα περί Ναρκωτικών και το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

Σε ό,τι αφορά τα Καταστήματα Κράτησης, αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Βασανιστήρια και κάθε άλλη βάναυση, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, στην πρόσφατη έκθεσή του μετά από επίσκεψή του στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2010, πέρα από κάποιες παρατηρήσεις (υπερπληθυσμός κ.α.), τις οποίες λάβαμε σοβαρά υπόψη για την άμεση προώθηση των παραπάνω νομοθετικών πρωτοβουλιών, επισημαίνει την επαγγελματική συμπεριφορά του μεγαλύτερου μέρους του σωφρονιστικού προσωπικού προς τους κρατουμένους και την έλλειψη καταγγελιών για κακοποίηση στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.

Ειδικότερα, σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος ανέγερσης νέων καταστημάτων, έχει ήδη παραδοθεί και λειτουργεί, μία πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας ΙΙΙ (στη Νιγρίτα Σερρών) το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 118 κρατούμενους, αριθμός που θα ανέλθει στους 600 όταν λειτουργήσει πλήρως. Επίσης, παραδόθηκε μία πτέρυγα 50 ατόμων στο Κ.Κ. Λάρισας. Περαιτέρω, η παράδοση και λειτουργία των Καταστημάτων Κράτησης Δράμας και Χανίων (600 θέσεων το καθένα), τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί και απομένει η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού για το πρώτο και η σύνδεση αποχέτευσης για το δεύτερο, θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Το ίδιο ισχύει και για τη νέα πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης που θα παραδοθεί εντός του 2011, όπως και για το νέο Ειδικό Θεραπευτικό Κατάστημα Θεσσαλονίκης στο οποίο θα λειτουργήσει πρόγραμμα απεξάρτησης για την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα των τοξικομανών κρατουμένων. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι υπό κατασκευή βρίσκεται το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων, είναι αληθές ότι η δύναμη των κρατουμένων που φιλοξενεί, ανέρχεται κάποιες φορές σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος της περιοχής της Ηγουμενίτσας υποδέχεται σχεδόν καθημερινά κρατούμενους για μεταφορά λαθρομεταναστών.

Με σκοπό την αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης μεταξύ αυτών και του Κ.Κ. Ιωαννίνων, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, σε συνεργασία με τους Διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης κατόπιν και των προτάσεων των αρμοδίων Συμβουλίων των Καταστημάτων Κράτησης, επιχειρεί την ορθολογική κατανομή των κρατουμένων προβαίνοντας σε μεταγωγές αυτών ανάλογα με την υφιστάμενη σε κάθε Κατάστημα Κράτησης κατάσταση από πλευράς πληθυσμού κρατουμένων. Σημειώνουμε δε ότι το εν λόγω Κατάστημα λειτουργεί πάντοτε με ασφάλεια, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται και στο έμπειρο προσωπικό που διαθέτει.

Σχόλια