ΑρχικήΔικαιοσύνηΥπουργείο Δικαιοσύνης: Δελτίο Τύπου

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Δελτίο Τύπου

Το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επισκέφτηκε ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νικόλας Κανελλόπουλος και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης κ. Ευτύχιο Νικόπουλο και με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κ. Ελένη Ράϊκου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, στις οποίες παραβρίσκονταν και εκπρόσωποι δικαστικών υπαλλήλων, συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας του μεγαλύτερου δικαστηρίου της χώρας, όπως το ωράριο των συνεδριάσεων, καθώς επίσης και ο τεράστιος όγκος των μηνύσεων που κατατίθενται κάθε χρόνο και ξεπερνούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελίας, τις 300.000 υποθέσεις.
Ειδικότερα κατά τη συνάντηση του κ. Κανελλόπουλου με τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου κ. Νικόπουλο συζητήθηκαν:
– Η εφαρμογή των νέων διατάξεων του ΚΠολΔ.
– Η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος από την 1η μέχρι 15 Σεπτεμβρίου με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους δικηγόρους να υποβάλλουν το προς κατάθεση δικόγραφο και να το παραλαμβάνουν μαζί με τα σχετικά αντίγραφα την επόμενη ημέρα (Fast lane) . Η πιλοτική αυτή εφαρμογή αποφασίστηκε να γίνει στην κατάθεση των ειδικών διαδικασιών. Η επιτυχία του προγράμματος θα διευκολύνει τόσο το έργο της γραμματείας όσο και το έργο των δικηγόρων.
– Η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων παράλληλα με την κατάθεση του πρωτότυπου χειρογράφου.
– Η λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τον υπερβολικό όγκο υποθέσεων
Κατά τη συνάντηση του Γ.Γ. με την κ. Ράϊκου συζητήθηκαν:
– Το ζήτημα της υπερφόρτωσης των πινακίων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου λόγω μεταφοράς αντικειμένου από τα Τριμελή. Χαρακτηρίστηκε θετική η ενίσχυση των εδρών των Μονομελών Πλημμελειοδικείων αλλά επισημάνθηκε ότι θα ανακύψει πρόβλημα από την έλλειψη εισαγγελέων και γραμματέων για αυτές τις συνθέσεις. Όπως επίσης σημειώθηκε ότι θα δημιουργηθεί επιβάρυνση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στις κατ΄ έφεση δίκες.
Για την αποσυμφόρηση προτάθηκε επίσης η υπαγωγή ορισμένων αδικημάτων με βαθμό απαξίας που δεν άπτονται του κοινωνικού συνόλου σε κατ΄ έγκληση διωκόμενα αδικήματα, η υπαγωγή κάποιων αδικημάτων στο πταισματοδικείο και ορισμένες κατηγορίες αδικημάτων να είναι μόνο διοικητικές παραβάσεις και να επιφέρουν μόνο διοικητικές ποινές.
Η κ. Ράϊκου δεσμεύτηκε να αποστείλει σύντομα έγγραφο στο οποίο να περιγράφονται τα προβλήματα της Εισαγγελίας και θα προτείνονται λύσεις.
Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα κ, Νικόλα Κανελλόπουλου αποτελεί την αφετηρία συνεργασίας της νέας ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα ζητήματα δυσλειτουργίας του.