Υπουργείο Δικαιοσύνης: Δελτίο Τύπου

0
 

Τη σημασία «να μην επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέσα από τη λησμονιά», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης μιλώντας στην παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945», του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας Περιόδου 1940-1945.

«Μια γενοκτονία μπορεί να συμβεί δυο φορές. Την πρώτη όταν συντελείται η καταστροφή των ανθρώπων και τη δεύτερη εάν λησμονηθεί από αυτούς που οφείλουν να θυμούνται. Έχει σημασία, λοιπόν, να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο θυσιαστήριο. Έχει χωρέσει απίστευτες θυσίες, έναν τεράστιο αριθμό νεκρών, αθώων θυμάτων της Γερμανικής και Ιταλικής κτηνωδίας», υπογράμμισε ο Υπουργός και συνέχισε: «Χωριά καταστράφηκαν και εκθεμελιώθηκαν, άνθρωποι ξεριζώθηκαν, λίγες ήταν οι φορές που γλύτωσαν από την εκδικητική μανία. Αυτό το θυσιαστήριο ουσιαστικά τιμά το λεύκωμα που εκδόθηκε , συλλέγοντας τις πονεμένες μνήμες, όπως κωδικοποιήθηκαν από την γραφή των προλογικών σημειωμάτων και τις αφηγήσεις των επιζώντων».
Ο Χάρης Καστανίδης, με αφορμή την υπόθεση του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση θεώρησε ιστορικό της χρέος να μην απέχει από τις μάχες που δίνονται για την προστασία των συμφερόντων και των δικαίων των Ελλήνων πολιτών.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
τόνισε ότι «Σε μια περίοδο πολύμορφης και βαθύτατης οικονομικής κρίσης, και την οποία οι διεθνείς οικονομικές αλληλεξαρτήσεις επιβάλλουν περιορισμούς σε μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη θέση όπως είναι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε – και αυτό δεν έγινε με έναν τρόπο ευκαιριακό – να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, την ιστορική μνήμη, τα ιερά και τα όσια του Ελληνικού λαού και της χώρας» και συμπλήρωσε: « Το επισημαίνω, για να βεβαιώσω αυτό που είμαι σίγουρος αξιωματικά ότι υιοθετούμε, πως το γνωρίζω και θυμάμαι, παραπέμπει σε υποχρεώσεις που δεν παραγράφονται, σε υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται τη στιγμή που πρέπει. Αισθάνομαι ευτυχής γιατί με αυτόν τον τρόπο και σε τέτοιες συνθήκες, παρότι πέρασαν και χάθηκαν άλλες ευκαιρίες, η Ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε το ιστορικό της χρέος απέναντι σε αυτούς που αφειδώλευτα ξόδεψαν τα πάντα».

Σχόλια