Υπουργείο Δικαιοσύνης: Επίσκεψη ηγεσίας Υπουργείου στις φυλακές

0

Τους κρατούμενους των ανδρικών φυλάκων Κορυδαλλού επισκέφθηκαν σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Υφυπουργός κ. Κώστας Καραγκούνης, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Μαρίνος Σκανδάμης και ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιάννης Ιωαννίδης. 

 Πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη σε όλες τις πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος  και ο κ. Ρουπακιώτης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κρατούμενους και να δώσει το στίγμα της πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα του σωφρονιστικού συστήματος και της ποινικής δικαιοσύνης. 
 
«Αισθανθήκαμε χρέος να σας δούμε από κοντά και δηλώνουμε από την αρχή ότι δεν ήρθαμε ως εξουσιαστές, ούτε ως πρωτοσύγκελοι για να σας θυμίσουμε το νόμο ή να σας πούμε λόγους παρηγορίας. Έχουμε υποχρεώσεις απέναντί σας.  Πιστεύουμε ότι οι φυλακές είναι φυλακές της κοινωνίας μας. Είστε συμπολίτες και συνάνθρωποί μας.
Έχετε δικαιώματα και η πολιτεία όσο και η κοινωνία πρέπει να μην τα αγνοούν. Έχουμε γνώση τί σημαίνει φυλακές. Εμείς με ελευθεριακή σκέψη αναζητούμε  λύσεις. Δε λέμε περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε. Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας απέναντι στους κρατούμενους και τους εργαζόμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Πρέπει να πυκνώσουμε τον πολιτικό χρόνο, διότι το πρόβλημα είναι μείζον και απαιτεί άμεσες λύσεις», δήλωσε ο κ. Ρουπακιώτης.
 
Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός ανέφεραν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης  αντιμετωπίζει θετικά την ανάγκη διαγραφής πειθαρχικών ποινών και  τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος  χορήγησης αδειών και της απόλυσης με όρους. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι  θα προωθηθούν άμεσα τροποποιήσεις των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές  προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο επωφελής αυτός σωφρονιστικός θεσμός.  
 
Όσον αφορά στο νομοθετικό έργο, ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι είναι μέλημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης η προώθηση στη Βουλή του σύγχρονου νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά καθώς και του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που εξανθρωπίζει το σύστημα των φυλακών. 
 
Δύο ήταν τα βασικά αιτήματα που προέβαλαν μετ’ επιτάσεως, οι κρατούμενοι όλων των πτερύγων,  τα οποία συνδέονται  με τη σκληρότητα των ποινών και τη μεγάλη ευκολία των προφυλακίσεων.
 
Ο Υπουργός υπογράμμισε την πάγια αντίληψή του ότι η εξαντλητική αυστηρότητα των ποινών δεν υπηρετεί τη σύγχρονη σωφρονιστική αντίληψη και δεν μπορεί να δώσει λύσεις, χαρακτήρισε δε αδιανόητο να θεωρείται η προσωρινή κράτηση, προκαταβολή της ποινής.
 
Απευθυνόμενοι στους κρατούμενους, τόσο ο κ. Ρουπακιώτης όσο και ο κ. Καραγκούνης τόνισαν: «Θα έχουμε απευθείας και συνεχή διάλογο. Ο δίαυλος επικοινωνίας με το Υπουργείο θα είναι πάντα ανοιχτός για την υποβολή των αιτημάτων σας. Είναι η πρώτη μας επίσκεψη στον Κορυδαλλό και θα επακολουθήσουν επισκέψεις και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα».
 
Κατά την πολύωρη επίσκεψή του στο σωφρονιστικό κατάστημα, διάρκειας τριών και πλέον ωρών,  ο κ. Ρουπακιώτης, συναντήθηκε και  με τους κρατούμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, το οποίο λειτουργεί εντός των φυλακών Κορυδαλλού. «Βλέπω στα μάτια σας την αισιοδοξία και το πείσμα να κερδίσετε τη ζωή. Σε σας ακουμπά η σκέψη μας όχι μόνον για τη διαβίωσή σας αλλά και για την κοινωνική σας επανένταξη», υπογράμμισε ο Υπουργός, ο δε Υφυπουργός ενίσχυσε την προσδοκία των κρατουμένων ότι η πολιτεία θα παρακολουθεί την εξέλιξη των προγραμμάτων και θα συνδράμει στην επανένταξή τους μετά την αποφυλάκισή τους.