Υπουργείο Δικαιοσύνης: Επίσκεψη πολιτικής ηγεσίας στα Δικαστήρια

0

Μετά τις επισκέψεις στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, τον Άρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρώθηκε σήμερα  ο κύκλος των επαφών του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνη Ρουπακιώτη και του Υφυπουργού κ. Κώστα Καραγκούνη με τις διοικήσεις του Εφετείου, του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Αθηνών και Πειραιώς καθώς και με τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών του Εφετείου και του Πρωτοδικείου Αθηνών και Πειραιώς. 
 
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία των δικαστηρίων και στις αδιανόητες υστερήσεις ετών, με αποτέλεσμα το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης να οδηγείται σε αδιέξοδο. 
 
Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι χρέος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να αναζητήσει λύσεις σε συνεργασία με τους δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, που να ικανοποιούν τη δικαιολογημένη απαίτηση των Ελλήνων πολιτών και της κοινωνίας για γρήγορη και αξιόπιστη Δικαιοσύνη. 
 
«Χωρίς να δίνουμε υποσχέσεις, θα προσπαθήσουμε με έργα στις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να διευθετήσουμε τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Δικαιοσύνης, με την ελπίδα ότι ο χρόνος θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Ειδικότερα, για την Αθήνα αναζητούνται δραματικά υπάλληλοι και υπάρχουν σημαντικότατες ελλείψεις στη μηχανοργάνωση και σε αίθουσες δικαστηρίων.  Γι’ αυτό δικαιολογημένα προβάλλουν όχι μόνο οι δικηγόροι αλλά και οι υπάλληλοι και οι δικαστές, να ενταχθούν οι αίθουσες της Σχολής Εθνικής Άμυνας στη λειτουργία του Πρωτοδικείου ώστε να αξιοποιηθούν για δικαστικές αίθουσες ή γραφεία. Αυτό το αίτημα που αυτονόητα είναι δίκαιο, λειτουργεί με ένα τρόπο ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών. Πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτό», επισήμανε ο Υπουργός.
 
Ο κ. Ρουπακιώτης επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2012 είναι μόλις 550 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 ήταν 730 εκατ. ευρώ και το 2010 ήταν 950 εκατ. ευρώ. Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια  ώστε να καλυφθεί με τη διαδικασία των μετατάξεων ένα μέρος των κενών σε δικαστικούς υπαλλήλους και να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που δίνει το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ, για την αντιμετώπιση προβλημάτων αιθουσών και ανέγερσης νέων κτιρίων.  
 
Ερωτηθείς για το αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δυνατότητα περαιτέρω περικοπής δαπανών ο κ. Ρουπακιώτης υπογράμμισε:
 
«Αν ήταν αποτελεσματικό να κόψουμε το χέρι μας ή το πόδι μας θα το κάναμε, αλλά δεν είναι αποτελεσματικό. Άλλες περικοπές δαπανών είναι εντελώς ανέφικτες. Ωστόσο, οι τρεις εμπλεκόμενοι παράγοντες, δικαστές, δικηγόροι και υπάλληλοι, οφείλουν να αναδείξουν τη συνευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία για την απαίτηση της να έχει γρήγορη και αξιόπιστη Δικαιοσύνη».
 
Ως προς το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών ο Υπουργός τόνισε ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου τους είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα. Και αντιλαμβάνεστε ποιες θα είναι οι συνέπειες από το Σεπτέμβριο ακόμη, αν υποθέσουμε, που το απευχόμαστε, ότι θα περικοπούν περαιτέρω οι αποδοχές των δικαστών».
 
Ο Υφυπουργός κ. Κώστας Καραγκούνης ανέφερε ότι «χρέος του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσουμε το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και τη δικαιική ασφάλεια των πολιτών». Σημείωσε δε ότι  αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, που θα επιφέρει  μείωση του χρόνου απονομής της αλλά θα ανακουφίσει και τους πολίτες.
 

Σχόλια