Υπουργείο Δικαιοσύνης: Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες

0

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γιάννης Φ. Ιωαννίδης εκπροσώπησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες από 22 έως 23 Σεπτεμβρίου 2011.

Τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης ήταν:

  • Η πρόταση οδηγίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε δικηγόρο κατά την διάρκεια ποινικών διαδικασιών και του δικαιώματος επικοινωνίας σε περίπτωση σύλληψης
  • Η πρωτοβουλία κρατών-μελών για έκδοση οδηγίας αναφορικά με το «ευρωπαϊκό ένταλμα προστασίας»
  • Η δημιουργία «ευρωπαϊκής εντολής διατήρησης λογαριασμών», ενός νέου νομικού εργαλείου προς διευκόλυνση της διασυνοριακής είσπραξης απαιτήσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις
    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών ο κ. Ιωαννίδης πραγματοποίησε συναντήσεις με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Γερμανίας και Αυστρίας με αντικείμενο τις προοπτικές συνεργασίας και τις πρακτικές δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στους τομείς της διοικητικής, αστικής και ποινικής δικαιοσύνης, συνομιλίες που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της task force που δημιουργήθηκε για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τη Χώρα μας υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ.
    Επιπλέον, ο κ. Ιωαννίδης, συναντήθηκε τόσο με τα μέλη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με στελέχη άλλων κυβερνήσεων των κρατών μελών προς προαγωγή των ελληνικών θέσεων στο τομέα της δικαιοσύνης και ιδίως της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
     

Σχόλια