Υπουργείο Δικαιοσύνης: Συνάντηση υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου με την τρόϊκα

0

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου συναντήθηκαν το Σάββατο 01.10.2011 με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Γενικοί Γραμματείς κ. Νικόλας Κανελλόπουλος και Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζαννιάς. Στο πλαίσιο της συνάντησης διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος σε πολύ ικανοποιητικό κλίμα σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει κληθεί να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι έχει αναλάβει ρητή δέσμευση πρωτίστως ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίστηκε ότι προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχουν ήδη θεσπισθεί διατάξεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να επιτευχθεί η εκκαθάριση των χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, έχει ήδη θεσπιστεί ο νόμος για τη Διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις ενώ προωθούνται και νέοι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών.

Στο πλαίσιο του διαλόγου, έγινε εκτενής αναφορά στο ότι στο ΥΔΔΑΔ λειτουργούν Ομάδες Εργασίας οι οποίες επεξεργάζονται προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της πολιτικής, της διοικητικής και της ποινικής δίκης με σκοπό οι προτάσεις αυτές να ενσωματωθούν σε ένα σχεδιαζόμενο πολυνομοσχέδιο (το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο 2011) και το οποίο θα επιφέρει τροποποιήσεις και σημαντικές τομές επί του συνόλου των δικονομικών διατάξεων (Πολιτική, Ποινική και Διοικητική Δικονομία) ενώ θα περιέχει και διατάξεις για την επιτάχυνση, τον εκσυγχρονισμό και την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη σειρά συναντήσεων εργασίας με την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων (ΣτΕ, ΑΠ, Γενική Επιτροπεία, εκκρεμεί την Τρίτη 04.10.11 το ΕΣ) επί καταλόγου θεμάτων που αφορά σε συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις. Στόχος είναι, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, οι διατάξεις αυτές να συμπεριληφθούν στο ως άνω πολυνομοσχέδιο.

Ο Υπουργός τόνισε εκ νέου ότι η ψηφιακή δικαιοσύνη, το λεγόμενο e-justice, αποτελεί πρώτο πυλώνα προτεραιότητας της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο των δύο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» υπάρχουν σε εξέλιξη και υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς έργα αρμοδιότητας του ΥΔΔΑΔ με σκοπό την προώθηση της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας μέσω παρεμβάσεων στον τομέα της μηχανοργάνωσης και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, ώστε οι πολίτες και το σύνολο του νομικού κόσμου να μπορούν σε σύντομο χρόνο να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό εκφράστηκε και η πλήρης ικανοποίηση των εκπροσώπων της Τρόικα για την εισαγωγή της διαδικασίας «Ταχείας Εξυπηρέτησης» (Fast Lane) για την κατάθεση δικογράφων που έχει ξεκινήσει στο Πρωτοδικείο Αθηνών, τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της οποίας κρίθηκαν ικανοποιητικά.

Την εφαρμογή της ως άνω διαδικασίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην πράξη κατά την επίσκεψη κλιμακίου της την προηγούμενη ημέρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών και τη συζήτηση σε κλίμα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων που ακολούθησε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά τη συνάντησή τους με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Νικόλα Κανελλόπουλο, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γιάννης Ιωαννίδης, και άλλα στελέχη του Υπουργείου.

Σχόλια