spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΑλλαγή στις πρακτικές αποθήκευσης δεδομένων για τις εταιρίες της Ε.Ε. ;

Αλλαγή στις πρακτικές αποθήκευσης δεδομένων για τις εταιρίες της Ε.Ε. ;

spot_img
spot_img
spot_img

 

Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν την διαδεδομένη πρακτική αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων τους σε αμερικανικά data center, μετά από τις κατηγορίες του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΕΚ, Y. Bot, για “μαζική και αδιάκριτη παρακολούθηση” από τις Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Yves Bot, αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στη μάχη για τη διατήρηση του ηλεκτρονικού απορρήτου. Το δικαστήριο, κατά παράδοση, ακολουθεί τις προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ οι αποφάσεις του ΔΕΚ είναι δεσμευτικές για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Την υπόθεση είχε θέσει αρχικά ενώπιον των Ιρλανδικών αρχών ο ακτιβιστής Maximilian Schrems, μετά από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, σχετικά με τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Ο M. Schrems ως χρήστης του Facebook, είχε υποβάλει καταγγελία ενώπιον της ιρλανδικής αρχής προστασίας δεδομένων εκτιμώντας ότι, κατόπιν των αποκαλύψεων στις οποίες προέβη το 2013 ο E. Snowden, σε σχέση με τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (ιδίως της National Security Agency ή NSA), η νομοθεσία και η πρακτική των Ηνωμένων Πολιτειών ουδεμία πραγματική προστασία παρέχει κατά της παρακολουθήσεως, από το αμερικανικό κράτος, των δεδομένων που διαβιβάζονται σε αυτήν. Η ιρλανδική αρχή απέρριψε την καταγγελία, μεταξύ άλλων, για τον λόγο ότι με απόφαση της 26ης Ιουλίου 2000, η Επιτροπή εκτίμησε ότι, στο πλαίσιο του καλούμενου καθεστώτος ασφαλούς λιμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διασφαλίζουν ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας στα διαβιβαζόμενα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Με τις σημερινές προτάσεις του, ο Γενικός Εισαγγελέας Y. Bot, εκτιμά ότι η ύπαρξη αποφάσεως της Επιτροπής που διαπιστώνει ότι τρίτη χώρα διασφαλίζει ικανοποιητικό επίπεδο ελέγχου στα διαβιβαζόμενα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν μπορεί να αναιρέσει ούτε καν να συρρικνώσει τις εξουσίες που διαθέτουν οι εθνικές αρχές ελέγχου, δυνάμει της οδηγίας περί της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Περαιτέρω, εκτιμά ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι άκυρη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας συμπεραίνει ότι, στην περίπτωση που διαπιστώνονται συστημικές πλημμέλειες σε τρίτη χώρα προς την οποία διαβιβάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων που προστατεύονται από τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται, το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ο γενικός εισαγγελέας φρονεί περαιτέρω ότι η πρόσβαση που διαθέτουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στα διαβιβαζόμενα δεδομένα στοιχειοθετεί επέμβαση στο δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και στο δικαίωμα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που κατοχυρώνει ο Χάρτης.

Κατά τον γενικό εισαγγελέα, η επέμβαση αυτή στα θεμελιώδη δικαιώματα αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας, μεταξύ άλλων για τον λόγο ότι η παρακολούθηση στην οποία προβαίνουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι μαζική και μη στοχευμένη.
 

spot_img

Lawjobs