spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΔΕΕ: Παράνομος ο γενικός αποκλεισμός πρόσβασης σε ιστοσελίδες πειρατικού περιεχομένου

ΔΕΕ: Παράνομος ο γενικός αποκλεισμός πρόσβασης σε ιστοσελίδες πειρατικού περιεχομένου

spot_img
spot_img
spot_img

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των παραγωγών, τονίζοντας ότι η μάχη κατά της πειρατείας πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτει η Κοινοτική Οδηγία “E-commerce Directive”. Η υπόθεση ανατρέχει στο 2004, όταν η Βελγική εταιρεία μουσικής παραγωγής SABAM ανακάλυψε ότι οι πελάτες της τοπικής εταιρείας παροχής Υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο, Scarlet, κατέβαζαν παράνομα μουσικά αρχεία μέσω δικτύων peer-to-peer. Βελγικό πρωτοβάθμιο δικαστήριο διέταξε την Scarlet να αποκλείσει το ανέβασμα αρχείων της θιγόμενης SABAM στο συγκεκριμένο δίκτυο ανταλλαγής αρχείων peer-to-peer.

Κατά της απόφασης αυτής άσκησε έφεση η ηττημένη Scarlet, ισχυριζόμενη ότι η υποχρέωση των παρόχων να αποκλείουν την πρόσβαση των χρηστών σε ιστοσελίδες ανταλλαγής αρχείων, έστω και πειρατικών, αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, διότι συνιστά ανεπίτρεπτο έλεγχο των επικοινωνιών στο δίκτυο.Το ΔΕΕ εν τέλει δικαίωσε την εταιρεία Scarlet, επισημαίνοντας ότι η εκτέλεση της απόφασης του Βέλγου δικαστή θα απαιτούσε από την εταιρεία να εγκαταστήσει ένα πολυδάπανο και πολύπλοκο λογισμικό με δικά της έξοδα, παρακωλύοντας κατ’ επέκταση τις επιχειρηματικές τις δραστηριότητες.

Επιπλέον, ο αποκλεισμός θα ισοδυναμούσε με παραβίαση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και του δικαιώματος σε προστασία των δικαιωμάτων στα προσωπικά τους αρχεία.«Ένα τέτοιο μέτρο εγκυμονεί κινδύνους για την ελευθερία της πληροφόρησης, καθότι ένα υπολογιστικό σύστημα μπορεί να σφάλλει και να αποκλείσει καθ’ όλα νόμιμο περιεχόμενο μαζί με το πειρατικό», ήταν το σκεπτικό του δικαστηρίου.Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από βρετανικές οργανώσεις πολιτών υπέρ του ανοιχτού λογισμικού στο Διαδίκτυο, διότι ρύθμιση αποκλεισμού πειρατικών ιστοσελίδων περιέχει και το συζητούμενο νομοσχέδιο Digital Economy Act.«Αυτή η απόφαση αποτελεί νίκη για το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στο χώρου του Διαδικτύου. Χαράσσει τη γραμμή πέρα από την οποία δεν μπορεί να κινηθεί το δίκαιο προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και στη Βρετανία.

Τέτοιου είδους παρεμβατικότητα και συνεχής έλεγχος των χρηστών είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν, διότι καταλήγουν σε περιορισμό της ελευθερίας των ανθρώπων να επικοινωνούν μέσω ίντερνετ», δήλωσε σχετικά ο Peter Bradwell της οργάνωσης Open Rights Group.

Σχετικό Έγγραφο

spot_img

Lawjobs