spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΔιάτρητη η ασφάλεια των βιομετρικών διαβατηρίων

Διάτρητη η ασφάλεια των βιομετρικών διαβατηρίων

spot_img
spot_img
spot_img

Κενά ασφάλειας στα νέα βιομετρικά διαβατήρια- που εκδίδονται πλέον και στην Ελλάδα- αποκαλύπτονται ύστερα από έρευνα των «Τimes» του Λονδίνου.

Συνεργάτης της εφημερίδας έσπασε τους κωδικούς, αντέγραψε το μικροτσίπ του διαβατηρίου και αντικατέστησε τη φωτογραφία του μωρού, στο οποίο ανήκε, με μια του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όμως το σύστημα ασφάλειας έκανε δεκτό το διαβατήριο ως γνήσιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ο Τζέροεν βαν Μπικ, ερευνητής σε θέματα ασφάλειας από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, πήρε το βιομετρικό διαβατήριο του μικρού Τόμας, γιου του φωτογράφου των «Τimes» Μάικλ Γκράμπτρι, και το τοποθέτησε σε έναν αναγνώστη έξυπνης κάρτας- μια μικρή συσκευή μεγέθους iΡod. Πληκτρολόγησε έναν κωδικό στον υπολογιστή του και, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, οι πληροφορίες που περιείχε το μικροτσίπ του διαβατηρίου εμφανίστηκαν στην οθόνη. Αυτό κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβεί γιατί η επικοινωνία ανάμεσα στο τσιπ και στον αναγνώστη πέφτει πάνω σε ασφαλισμένους, κρυπτογραφημένους κωδικούς. Ακόμη κι αυτοί όμως έσπασαν. Ο Άνταμ Λάρι, ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, το κατάφερε πριν από ενάμιση χρόνο.

Με τη βοήθειά του λοιπόν, ο 30χρονος Τζέροεν βαν Μπικ αντέγραψε τα περιεχόμενα που είχαν αποθηκευτεί στο μικροτσίπ του διαβατηρίου του Τόμας σε ένα άλλο, κατασκευάζοντας στην ουσία ένα πανομοιότυπο μικροτσίπ.

Στη συνέχεια προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το νέο μικροτσίπ στον Golden Reader, το λογισμικό σύστημα που χρησιμοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, για να το ελέγξει. Το νέο τσιπ έγινε δεκτό ως αυθεντικό. Στο κομπιούτερ του, ο Ολλανδός ερευνητής τροποποίησε το δεύτερο τσιπ και αντικατέστησε τη φωτογραφία του μόλις 1 έτους Τόμας με τη φωτογραφία του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το ίδιο έκανε και στο διαβατήριο της 36χρονης Βρετανής Σούζαν Χάλαμ, αντικαθιστώντας τη φωτογραφία της με μια φωτογραφία της Παλαιστίνιας Χίμπα Ντάργκμεχ, η οποία πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ το 2003.

Αν τα τσιπ περιείχαν και άλλα βιομετρικά στοιχεία, για παράδειγμα, δαχτυλικά αποτυπώματα ή ίριδα του ματιού, θα μπορούσε να τα αλλάξει κι αυτά. Η διαδικασία δεν του πήρε περισσότερο από μια ώρα. «Δεν υποστηρίζουμε ότι οι τρομοκράτες ή οι εγκληματίες μπορούν να το κάνουν αυτό σε όλα τα διαβατήρια. Όμως προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια που θα πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά», επισήμανε Τζέροεν βαν Μπικ.

Αξιωματούχοι της ασφάλειας στη Βρετανία, επισημαίνουν πως τα πλαστά τσιπάκια εντοπίζονται στα σημεία ελέγχου των συνόρων γιατί δεν διαθέτουν τους κωδικούς- κλειδιά που διατηρούνται σε παγκόσμια βάση δεδομένων. Ωστόσο, μόνο 10 από τις 45 χώρες που έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής εκατομμύρια βιομετρικά διαβατήρια έχουν συνυπογράψει το συγκεκριμένο σύστημα κωδικών (Δημόσιου Κλειδιού ή ΡΚD) και μόλις πέντε το χρησιμοποιούν.

spot_img

Lawjobs