spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΕλλάδα: Διώξεις για διαδικτυακή «πειρατεία» στη Ρόδο

Ελλάδα: Διώξεις για διαδικτυακή «πειρατεία» στη Ρόδο

spot_img
spot_img
spot_img

Η πρώτη σύλληψη και άσκηση ποινικής δίωξης στη χώρα μας για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατά υπεύθυνων ιστοσελίδας η οποία επέτρεπε στα μέλη της να «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους μουσική, κινηματογραφικές ταινίες και ηλεκτρονικά παιχνίδια, χωρίς να καταβάλλονται τα αντίστοιχα πνευματικά δικαιώματα, έγινε την Τετάρτη στη Ρόδο, σύμφωνα με τοπική εφημερίδα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατική», ο αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Ιωάννης Μητσιόπουλος άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ επάγγελμα από κοινού σε βαθμό κακουργήματος κατά ενός 32χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου, ο οποίος συνελήφθη στη Ρόδο, και ενός 23χρονου φοιτητή, ο οποίος αναζητείται. Οι δύο νεαροί ήταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, διαχειριστές του διαδικτυακού φόρουμ www.greek-fun.com, το οποίο παρείχε στα μέλη του πρόσβαση σε μουσική, ταινίες και ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς να αποδίδονται πνευματικά δικαιώματα στους δημιουργούς τους. Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από μήνυση που υπέβαλε κατά των δύο κατηγορουμένων ο εκπρόσωπος της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), Θεόδωρος Πετσίνης.
Στη μήνυση υποστηρίζεται ότι τα μέλη του online φόρουμ έφθαναν τα 285.000, ενώ οι δύο υπεύθυνοι φέρονται να λάμβαναν 15-45 ευρώ από μέλη σαν «δωρεά» για να βελτιώσουν την υπηρεσία τους. Οι πληρωμές, σύμφωνα με την ΕΠΟΕ, γίνονταν μέσω του γνωστού συστήματος διαδικτυακών πληρωμών Paypal. Συνολικά εκτιμάται ότι το www.greek-fun.com διέθετε 14.000 οπτικοακουστικά έργα, εκ των οποίων περίπου 5.500 ανήκαν σε εταιρείες μέλη της EΠΟΕ και διακινήθηκαν ή ανταλλάχθηκαν 90.000 φορές. Η ζημία που υπέστησαν οι εταιρίες υπολογίζεται στη μήνυση σε 1.800.000 ευρώ.
Η ταυτότητα των δύο διαχειριστών της ιστοσελίδας εντοπίστηκε μέσω συνδέσμων (links) που οι ίδιοι είχαν ανεβάσει στα ψευδώνυμά τους στο φόρουμ, ενώ εμφανιζόταν και τρίτος διαχειριστής, με το ψευδώνυμο «Evi», τα πραγματικά στοιχεία του οποίου δεν μπόρεσε να ανακαλύψει η ΕΠΟΕ.
Ο συλληφθείς αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι πραγματικός διαχειριστής ήταν ο 23χρονος φοιτητής, πως ο ίδιος τον γνώριζε ελάχιστα, δεν είχε κωδικούς πρόσβασης στον server της ιστοσελίδας και είχε «ανεβάσει» σε αυτή μόνο δικές του μουσικές παραγωγές, καθώς εργάζεται ως dj.

spot_img

Lawjobs