spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΔύο καταδίκες και μία απαλλαγή για τους «τρεις του Βούκοβαρ»

Δύο καταδίκες και μία απαλλαγή για τους «τρεις του Βούκοβαρ»

spot_img
spot_img
spot_img

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε σε 20ετή κάθειρξη και πενταετή φυλάκιση δύο από τους τρεις αξιωματικούς του πρώην γιουγκοσλαβικού στρατού, οι οποίοι κατηγορούνται για τη σφαγή αμάχων στην Κροατία το 1991.

Το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, απήλλαξε τον πρώην αξιωματικό Μίροσλαβ Ράντιτς, ο οποίος κατηγορείτο για εμπλοκή στη σφαγή 194 αμάχων που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ.

Σε 20ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο Μίλε Μρκσιτς, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για διάπραξη δολοφονιών και βασανιστηρίων.

Πενταετής φυλάκιση επεβλήθη στον Βέσελιν Σλιβάντσανιν για διάπραξη βασανιστηρίων αλλά απαλλάχθηκε από την κατηγορία των διωγμών.
Οι κατηγορούμενοι, πρώην διοικητές του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA), δήλωσαν αθώοι.
Οι επονομαζόμενοι και ως οι «τρεις του Βούκοβαρ» διέφευγαν της σύλληψης περισσότερα από επτά χρόνια. Τέθηκαν υπό κράτηση και μεταφέρθηκαν στη Χάγη μεταξύ 2002 και 2003.
Η εισαγγελική αρχή του Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία εισηγήθηκε την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης.
Όπως αναφέρει το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC οι Κροάτες θεωρούν τη σφαγή του Βούκοβαρ σημείο καμπής στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Κροατίας.
Κατά την έναρξη του πολέμου στην Κροατία, εκατοντάδες πρόσφυγες μετέβησαν στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ ελπίζοντας στη βοήθεια των διεθνών παρατηρητών.
Η εισαγγελική αρχή υποστηρίζει ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός απομάκρυνε δια της βίας 400 Κροάτες και άλλους μη Σέρβους από το νοσοκομείο.
Οι άμαχοι οδηγήθηκαν δια της βίας σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε απομονωμένη περιοχή όπου δολοφονήθηκαν και ενταφιάστηκαν σε μαζικούς τάφους.
Οι εισαγγελείς της Χάγης υπογραμμίζουν ότι οι Μρκσιτς, Σλιβάνκανιν και Ράντιτς όφειλαν να γνωρίζουν ποια θα ήταν η τύχη των αιχμαλώτων και τους κατηγορούν ότι επιχείρησαν να συγκαλύψουν τη σφαγή.
Να σημειωθεί ότι το 2005 δικαστήριο στη Σερβία καταδίκασε 14 πρώην παραστρατιωτικούς σε ποινές κάθειρξης από πέντε έως 20 χρόνια για το ρόλο τους στα γεγονότα του 1991.

spot_img

Lawjobs