spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΗΠΑ: Αναβολή της ψηφισης του νομοσχεδίου για το συνάλλαγμα

ΗΠΑ: Αναβολή της ψηφισης του νομοσχεδίου για το συνάλλαγμα

spot_img

Την αναβολή της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για το συνάλλαγμα αποφάσισε η Αμερικανική Γερουσία έως την επόμενη εβδομάδα, λόγω πολιτικών διενέξεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.
Το νομοσχέδιο θα διευκολύνει την επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων σε αγαθά εισαγόμενα από χώρες που τεχνηέντως κρατούν χαμηλή την τιμή του συναλλάγματος. Για παράδειγμα, η Κίνα κατηγορείται από πολλές πλευρές ότι ασκεί νομισματική πολιτική τέτοια, ώστε να συγκρατεί την τιμή του εθνικού της νομίσματος, γουάν και να ωφελείται στις εξαγωγές των παραγόμενων αγαθών. Η υποτίμηση του γουάν, άρα, χαρίζει οικονομικό πλεονέκτημα στους Κινέζους εξαγωγείς, κι επιπλέον είναι παράγοντας επίτασης της αμερικανικής ανεργίας.
Εν μέσω οικονομικής ανασφάλειας η νομισματική πολιτική της εμπορικά ανερχόμενης Κίνας αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Αμερικανούς πολιτικούς και policy-makers. Στο debate εντός της Γερουσίας –λόγω της έντασης του οποίου αναβλήθηκε και η ψηφοφορία- ακούστηκαν αρχικά απόψεις μελών του Δημοκρατικού Κόμματος, που χαιρέτιζαν το νομοσχέδιο και καλούσαν την Κίνα να αναλογιστεί τις διεθνείς συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την αθέμιτη τακτική της. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κίνα να νοθεύει τους κανόνες του παιχνιδιού. Αν αυτό συνεχιστεί σε βάρος μας, οι ΗΠΑ θα έχουν μελλοντικά σοβαρότατο πρόβλημα», δήλωσε ο Δημοκρατικός Chuck Summer. Παρόμοια στάση τήρησε και ο υπεύθυνος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των Δημοκρατικών, John Kerry, που ζήτησε δημοσίως από την ασιατική χώρα να λάβει υπόψη τις συζητήσεις μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών και να κινηθεί αναλόγως.

Από την άλλη μερικοί γερουσιαστές και εμπορικές οργανώσεις. διατύπωσαν ανησυχία για τις προστατευτικές επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή πρόσθετων φορολογικών δασμών καθώς και για τον αντίκτυπο της ρύθμισης στις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα, διότι πιθανότατα θα υπάρξει ανταπάντηση – με εμπορικούς και οικονομικούς όρους πάντα – από την Κίνα, προειδοποίησαν εκπρόσωποι εμπορικών οργανώσεων. «Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα προκαλέσει τριβές στις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, και θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια της Αμερικής για οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε ο Bruce Josten της Αμερικανικής Επιτροπής Εμπορίου.

Ηπιότερους τόνους τήρησε ο Πρόεδρος Ομπάμα, που προσπάθησε να συμβιβάσει τις αντιδράσεις των δύο μερών. «Η νομισματική πολιτική της Κίνας υπήρξε τελευταία ιδιαιτέρως επιθετική, λειτούργησε πλεονεκτικά για την ίδια και επιζήμια για τους ανταγωνιστές της, κυρίως δε τις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι το γουάν θα είχε ενδεχομένως σημαντικά υψηλότερη τιμή, αν η χώρα δεν πειραματιζόταν με τις προμήθειες στην παγκόσμια αγορά. Η βασικότερη όμως επιφύλαξή μου, την οποία μοιράστηκα με τον Γερουσιαστή Schumer, είναι τα μέτρα που θα πάρουμε πρέπει να συμβιβάζονται με τις διεθνείς υποχρεώσεις που υπέχουν οι ΗΠΑ, να είναι εφαρμόσιμα και να προέρχονται από προσεκτική προεργασία», δήλωσε ο Ομπάμα.
Ασχέτως του τελικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας η αμερικανική Γερουσία έχει ήδη πετύχει να καταστήσει την κινέζικη νομισματική πολιτική θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος και να διεγείρει την ανησυχία και άλλων κρατών για τον πιθανό αντίκτυπο των οικονομικών μεθοδεύσεων της χώρας στο παγκόσμιο εμπόριο.

 

spot_img

Lawjobs