spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΟΗΕ: Απαγόρευση της πολυήμερης απομόνωσης φυλακισμένων

ΟΗΕ: Απαγόρευση της πολυήμερης απομόνωσης φυλακισμένων

spot_img
spot_img
spot_img

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο Juan Mendez, υπεύθυνος της Ερευνητικής Ομάδας των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ και Καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ο οποίος ανέφερε ότι είναι αρκετά συνηθισμένη πρακτική για τις σωφρονιστικές αρχές να τιμωρούν την απείθαρχη συμπεριφορά των φυλακισμένων με πολυήμερο εγκλεισμό σε δωμάτια απομόνωσης.

Συχνά ο εγκλεισμός υπερβαίνει τις τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, και χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα περιπτώσεων, ακόμη και σε ψυχικά διαταραγμένους ή ανηλίκους. Ο Mendez διατύπωσε την ανησυχία του, διότι η απομόνωση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει σοβαρές ψυχοσωματικές διαταραχές ή ακόμη και να οδηγήσει τον έγκλειστο στον αυτοτραυματισμό. Επικαλέστηκε πορίσματα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία πιστοποιούν ότι στις περισσότερες χώρες γίνεται κατάχρηση των κελιών απομόνωσης με τους έγκλειστους, και πρότεινε να επιτρέπεται στο εξής μόνον ο σύντομης διάρκειας εγκλεισμός, που δεν θα ξεπερνά δηλαδή τις 15 μέρες. «Αναλογιζόμενοι τον σωματικό πόνο και την ψυχολογική ανισορροπία που μπορεί να προξενήσει ακόμη και η ολιγοήμερη απομόνωση, καταγγέλλουμε τη χρήση της ως τιμωρία, και την τοποθετούμε στο ίδιο επίπεδο με τα σωματικά βασανιστήρια και τις άλλες μορφές εξευτελιστικής συμπεριφοράς.

Η αλήθεια είναι ότι ο εγκλεισμός σε δωμάτια απομόνωσης είναι απαράδεκτος ιδίως όταν αφορά προφυλακισθέντες υποδίκους, ανηλίκους ή άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Εγκλεισμός, απομόνωση, απομάκρυνση, κελί απόσυρσης ή απομόνωσης, τρύπα, εξατομικευμένη μονάδα ασφαλείας, όποια ονομασία και αν έχει, πρόκειται για παράνομη και βάναυση πρακτική», σημείωσε ο Mendez.Υπολογίζεται ότι οι φυλακισμένοι σε απομόνωση ανέρχονται σε 20.000 με 25.000 μόνον στις ΗΠΑ.

spot_img

Lawjobs