spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΠροσχέδιο της έκθεσης προόδου της ΕΕ με επικρίσεις στην Τουρκία

Προσχέδιο της έκθεσης προόδου της ΕΕ με επικρίσεις στην Τουρκία

spot_img
spot_img
spot_img

Η ΕΕ επικρίνει το ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική, την έλλειψη μεταρρυθμίσεων και μειονοτικών δικαιωμάτων και τις σχέσεις με την Κύπρο, στο προσχέδιο, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

Πληροφορίες του προσχεδίου παρουσιάζει η τουρκική εφημερίδα Cumhurriyet (Τζουμχουριέτ), επικαλούμενη πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρώτο προσχέδιο επικρίνει την Τουρκία για την άρνησή της να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κύπρο, όπως απαιτεί η ΕΕ, πριν η Ένωση άρει τους εμπορικούς περιορισμούς εις βάρος των Τουρκοκυπρίων της αυτοανακηρυχθείσας Βορείου Κύπρου.

Επίσης, το προσχέδιο επισημαίνει μια επιβράδυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και την αυξανόμενη επιρροή των στρατιωτικών στους πολιτικούς θεσμούς, ενώ καλεί να γίνει περισσότερη δουλειά για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων.

Ακόμη, αναφέρει πως η κατάσταση στη φτωχή, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με τους αυτονομιστές αντάρτες, έχει επιδεινωθεί και επικρίνει τις σχέσεις της Τουρκίας με τους παραδοσιακούς εχθρούς και γείτονές της, την Ελλάδα και την Αρμενία.

Η εφημερίδα γράφει πως το προσχέδιο θα τροποποιηθεί αλλά οι πηγές δεν αναμένουν μεγάλες αλλαγές στην ουσία του.

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση, Κριστίνα Νάγκι, δήλωσε πως η έκθεση έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σε αυτό το στάδιο ένα παγιωμένο προσχέδιο έκθεσης. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις για το περιεχόμενό της», είπε.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία υπάρχει προβληματισμός μετά τις αποφάσεις των «25» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και την σκληρή στάση του Ταγίπ Ερντογάν. Στον κυριακάτικο Τύπο έκανε την εμφάνισή το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, πρότεινε μία ειδική σχέση αντί της πλήρους ένταξης της Τουρκίας. «Η ΕΕ δεν μπορεί να εισαγάγει ανασφάλεια με τις νέες προσχωρήσεις», δήλωσε.

spot_img

Lawjobs