spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΣτο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας η ευρωπαϊκή κρίση

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας η ευρωπαϊκή κρίση

spot_img
spot_img
spot_img

Την προσφυγή του βουλευτή του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU Πέτερ Γκαουβάιλερ καθώς και ομάδας ευρωσκεπτικιστών συνταγματολόγων, και οικονομολόγων εξέτασε εχθές το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το κείμενο της προσφυγής,  η απόφαση για τη βοήθεια στην Ελλάδα και τα μέτρα προστασίας του ευρώ παραβιάζουν το άρθρο 125 της Συνθήκης της Λισαβόνας με τη ρήτρα που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας-μέλους της Ένωσης (No Bail out). Επίσης υποστηρίζουν ότι με τα 147 δισ. εγγυήσεις της Γερμανίας για το μηχανισμό, και άλλα 24 δισ. εγγυήσεων για τη βοήθεια στην Ελλάδα περιστέλλεται το θεμελιώδες δικαίωμα της γερμανικής βουλής να αποφασίζει επί του προϋπολογισμού της χώρας.

Ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας κατέθεσε και ο κ. Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Γερμανικής κυβέρνησης και επικαλέσθηκε τις υφιστάμενες συνθήκες απειλής για το ευρώ που οδήγησαν στις αποφάσεις στήριξης της Ελλάδας και των άλλων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας ο κ.Σόιμπλε σημείωσε ότι «όταν στο πρώτο ήμισυ του 2010 εμφανίστηκαν εκτιμήσεις των αγορών για μία επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμών σε ένα ελάχιστα ανθεκτικό περιβάλλον αγορών, τότε ετέθη για τις κυβερνήσεις το ερώτημα, εάν αποτελεί υπεύθυνη στάση να δοκιμαστεί σ’ αυτή την περίπτωση η ανθεκτικότητα των αγορών. Πολλοί ειδικοί φοβήθηκαν ότι μία ανεξέλεγκτη αδυναμία πληρωμών θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από την τραπεζική κρίση του 2008».

Για τους μηχανισμούς στήριξης του ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αιτιολόγησε τη σχετική απόφαση απόφαση λέγοντας ότι «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να αποφευχθεί ο κίνδυνος “μόλυνσης” και να μειωθεί συνολικά ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης. Ο κίνδυνος μιας τέτοιας μόλυνσης δικαιολόγησε την αναγκαιότητα να βοηθηθεί τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα με συντονισμένα διμερή δάνεια. Έως ότου ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις ο κίνδυνος “εξάπλωσης της μόλυνσης” είχε μεγαλώσει δραματικά. Για το λόγο αυτό έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συναφθεί ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης υπό τη συμμετοχή του ΔΝΤ ύψους 750 δισ. ευρώ».

Η απόφαση  του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αναμένεται εντός των ερχομένων τριών μηνών.
 

spot_img

Lawjobs