spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΕισήγηση - παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές...

Εισήγηση – παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις

spot_img
spot_img
spot_img

 

Σε συνέχεια προσφυγής της ΑΓΕΤ Ηρακλής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας, στο οποίο  απασχολούσε 235 εργαζομένους, το τελευταίο απηύθηνε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις.

Στη σχετική εισήγηση – παρέμβασή του ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κρίνει ασύμβατη με το ισχύον κοινοτικό δίκαιο τη δυνατότητα που παρέχει η ελληνική νομοθεσία στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, να ελέγχει και – ενδεχομένως – να αρνείται στις  επιχειρήσεις τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων.

Η Εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, ακολουθεί σχετικό προδικαστικό ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει η εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής. Ειδικότερα, η ανωτέρω εταιρεία που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό Όμιλο, Lafarge, στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης της παραγωγικής δομής της, αποφάσισε την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας, που απασχολούσε 235 εργαζομένους. Σε εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας του Ν.1387/1983, η “ΑΓΕΤ Ηρακλής” ζήτησε την έγκριση του υπουργού Εργασίας, ώστε να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, η οποία όμως τελικώς απορρίφθηκε.

Μετά την απόρριψη του αιτήματός της, η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο και υπέβαλλε αίτημα ακύρωσης της αποφάσεως του υπουργού Εργασίας. Εξετάζοντας τη συγκεκριμένη αίτηση ακυρώσεως, το Ανώτατο Δικαστήριο υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δύο (2) ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας, τόσο με την Οδηγία 98/59/ΕΚ όσο και με τις διατάξεις της Συνθήκης περί της Ελευθερίας εγκαταστάσεως και της ελεύθερης Κυκλοφορίας των Κεφαλαίων.

Σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε,
ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθεσία και θα διασφαλίσει την ύπαρξη ουσιαστικής προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις, στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Παράλληλα δε σημείωσε, ότι: «Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, η Ελληνική όμως Πολιτεία θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση, μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας».

spot_img

Lawjobs