spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΕπανεξέταση της υπόθεσης Ζαγοριανού ζητεί ο υπουργός Δικαιοσύνης

Επανεξέταση της υπόθεσης Ζαγοριανού ζητεί ο υπουργός Δικαιοσύνης

spot_img
spot_img
spot_img

Με νέο έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γ. Καλαμίδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ζητεί την επανεξέταση του ενδεχομένου να τεθεί σε προσωρινή αργία ο ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens.
Ο υπουργός, πιο συγκεκριμένα, ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να τοποθετηθεί επί του θέματος της θέσης ή μη του κ. Ζαγοριανού σε αργία έως την αμετάκλητη κρίση επί των κατηγοριών που του αποδίδονται. Στο νέο έγγραφό του, ο κ. Καστανίδης, επισημαίνει ότι ο κ. Ζαγοριανός “διώκεται για σοβαρές αξιόποινες πράξεις, τις οποίες φέρεται ότι τέλεσε ως ανακριτής κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης από τον ίδιο κύριας ανάκρισης, γεγονός που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της”.
Στο πρόσφατο παρελθόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης, είχε ζητήσει να κριθεί το θέμα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε να μη θέσει σε προσωρινή αργία τον κ. Ν. Ζαγοριανό. Αυτή τη φορά, ο κ. Καστανίδης προσφεύγει κατά της απόφασης του ΑΔΣ, επικαλούμενος και πάλι το άρθρο 57 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, σύμφωνα με το οποίο “ο δικαστικός λειτουργός είναι δυνατό να τεθεί σε προσωρινή αργία, όταν εκκρεμεί εναντίον του ποινική δίωξη για έγκλημα που μπορεί να επισύρει αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων”. Ειδικότερα, στο νέο του έγγραφο προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι “κεντρικός στόχος του συγκεκριμένου νομοθετήματος υπήρξε τόσο η ποιοτική αναβάθμιση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι πρέπει με τη συμπεριφορά, το σθένος, την ακεραιότητα, τη γνώση και το ζήλο τους να προσδίδουν το προσήκον στο δικαστικό σώμα κύρος προκαλώντας το γενικότερο σεβασμό και την αναγνώριση, όσο και η ουσιαστική ενίσχυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης δικαστικής ανεξαρτησίας. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο, όταν οι εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί είναι ταυτόχρονα υπόδικοι. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, τέλος, εκτιμά ότι το ΑΔΣ υπερέβη την εξουσία του, διότι αν και συνεδρίαζε ως πειθαρχικό συμβούλιο, έκρινε απαραδέκτως την ουσία της υπόθεσης λαμβάνοντας θέση ως προς τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Ν. Ζαγοριανός.

spot_img

Lawjobs