spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΕπίσημη Επίσκεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

Επίσημη Επίσκεψη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

spot_img
spot_img
spot_img

 

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Εισαγγελέα της Ανώτατης Λαϊκής Εισαγγελίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, στις 10-20 Σεπτεμβρίου 2017. Στην επίσκεψή αυτή συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Αντεισαγγελέας Εφετών κ. Δημήτριος Μητρουλιάς και ο Γενικός Γραμματέας αυτής, Εισαγγελέας Πρωτοδικών και Εθνικό Μέλος στη Eurojustκ. Παρασκευάς Αδάμης.

Στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής της, στο Πεκίνο, ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμμετείχε στο 22ο Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων, στο οποίο παρέστησαν εκπρόσωποι 98 κρατών και διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία από τις 10 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Επιπλέον, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπέγραψε και Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ομόλογό της Γενικό Εισαγγελέα της Ανώτατης Λαϊκής Εισαγγελίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. JianmingCao, επισφραγίζοντας τη συνεργασία των δύο εισαγγελικών αρχών, η οποία είχε ήδη αρχίσει από τον Απρίλιο του 2017. Κατά την τελετή υπογραφής, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ανώτατης Λαϊκής Εισαγγελίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ευχαρίστησε για την εξαιρετική υποδοχή της οποίας έτυχε ο ίδιος και η κινεζική αποστολή τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα και αφού αναφέρθηκε στους μακρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα δικαστικής συνεργασίας εισέρχονται σε ένα νέο στάδιο. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με τη σειρά της, ευχήθηκε η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας να αποτελέσει ένα “μεταξωτό νήμα” που θα ενώσει και άλλο τις δύο χώρες, θα ενδυναμώσει τις σχέσεις τους και θα μεταφέρει αμφίδρομα γνώσεις και τεχνογνωσία σε θέματα δικαιοσύνης. Στην προαναφερόμενη τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο κ. Λεωνίδας Ροκανάς, ο Επικεφαλής Προξενικού Γραφείου Πρεσβείας κ. Αναστάσιος Κέζας,  μαζί με τον Διευθύνοντα του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο κ. Ευθύμιο Αθανασιάδη.

Ακολούθησε δε και συνέντευξη τύπου, κατά την οποία η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στη σημασία του Μνημονίου Συνεργασίας για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ανώτατων εισαγγελικών γραφείων των δύο χωρών, την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας και την προαγωγή του κανόνα Δικαίου και  απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τους κοινούς δεσμούς των δύο χωρών στον τομέα της ιστορίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Στα πλαίσια του ανωτέρω διεθνούς συνεδρίου πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους της άλλων κρατών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Ιρλανδίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, της Αρμενίας, της Παλαιστίνης, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Δανίας και του Λιχτενστάιν, καθώς και με ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς άλλων κρατών, ενώ το πρόγραμμά της περιλάμβανε και  συναντήσεις με ανώτατους δικαστικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μεταξύ των οποίων συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Περαιτέρω, η Ελληνική Αντιπροσωπία με επικεφαλής την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συναντήθηκε με το προεδρείο της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων και παρουσίασε με επιτυχία το φάκελο υποψηφιότητας της Ελλάδας για την ανάληψη ενός από τα επόμενα ετήσια παγκόσμια συνέδρια της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων. Σημειωτέον ότι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας ανάληψης της ανωτέρω διοργάνωσης είναι  η επίσκεψη κλιμακίου της Διεθνούς Ένωσης στην Αθήνα για τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης προς το Δ.Σ. αυτής, η οποία έχει καθοριστεί για τις 17-19 Οκτωβρίου τ.ε.

Στη συνέχεια, η Ελληνική Αντιπροσωπεία μετέβη στη Σαγκάη, η οποία αποτελεί το εμπορικό κέντρο της Κίνας, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα της επαρχίας αυτής και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη διαφθορά, το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα αλλά και γενικότερα θέματα εμπορικής και  οικονομικής ανάπτυξης.

Τελευταίος σταθμός της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν η Χαντσού, το σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο στην Κίνα, όπου η Εισαγγελέας του Α.Π. συναντήθηκε με το Γενικό Εισαγγελέα της αντίστοιχης επαρχίας και τον προϊστάμενο της τοπικής εισαγγελίας και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την παραβατικότητα ανηλίκων και την αντιμετώπιση των δραστών εγκλημάτων κακοποίησης ανηλίκων. Συζητήθηκαν δε και γενικότερα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως οι ήδη υπάρχουσες συνεργασίες στον  πολιτιστικό και  τουριστικό τομέα.

Κατά γενική ομολογία, η περιοδεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην Κίνα εστέφθη με επιτυχία, αφού τέθηκαν τα θεμέλια για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών με τη διοργάνωση κοινών νομικών συνεδρίων, την ανταλλαγή απόψεων επί νομικών θεμάτων και αμοιβαίων επισκέψεων.

spot_img

Lawjobs