spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΠαράνομες έκρινε το ΣτΕ τις διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους

Παράνομες έκρινε το ΣτΕ τις διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους

spot_img
spot_img
spot_img

Οι υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί σε οδικούς άξονες κατοικημένων περιοχών παραβιάζουν τις διατάξεις της Διεθνούς Συμβάσεως της Βιέννης, την ελληνική νομοθεσία και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και πρέπει να αφαιρούνται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή, αν οι ΟΤΑ δεν το πράττουν, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με τις υπ’ αριθμ. 168 και 169/2010 αποφάσεις της, βάζοντας τέλος στην ασυδοσία που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες οι οποίες έχουν επανειλημμένα γίνει αιτία να χάσουν τη ζωή τους συνάνθρωποί μας στην άσφαλτο.
Αφορμή για την απόφαση ήταν οι αιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Παπάγου με τις οποίες ζητούνταν να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχαν επιδικάσει το ποσό των 117.388,11 ευρώ στον δικηγόρο Αθανάσιο Τσιώκο-Πλαπούτα ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης για τον θάνατο του παιδιού του. Ο 33χρονος γιος του κ. Τσιώκου άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Φεβρουαρίου 2000, ύστερα από πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σε διαφημιστική πινακίδα στη λεωφόρο Κατεχάκη. Έκτοτε ο δικηγόρος έδωσε μάχη για να προληφθούν παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον και με τις δύο προαναφερθείσες αποφάσεις του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου δικαιώθηκε οριστικά. Το χρηματικό ποσό πρέπει να του καταβληθεί από το Δημόσιο ή από τον Δήμο Παπάγου, ο οποίος είχε μισθώσει τον χώρο στη διαφημιστική εταιρία που εγκατέστησε τη μοιραία πινακίδα.
Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, οι διατάξεις του Ν. 2696/1991 που επιτρέπουν «την εγκατάσταση διαφημίσεων επί του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων οδών ευρισκομένων εντός κατοικημένων περιοχών (με όριο ταχύτητας μέχρι 70 χιλιόμετρα/ώρα) και αναγνωρίζοντας στη διοίκηση την δυνατότητα χορηγήσεως αδειών εγκαταστάσεως διαφημίσεων και στους ανωτέρω χώρους, είναι αντίθετες προς τη Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης» για την οδική κυκλοφορία (8.11.1968). Επιπλέον, η τοποθέτηση των πινακίδων αντιτίθεται στην ελληνική νομοθεσία (Ν. 2696/1999 και 2946/2001) και τον Κ.Ο.Κ.

spot_img

Lawjobs