spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΣ.Κοντονής: Αβάσιμη η αντίδραση του Δ.Σ.Α. για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Σ.Κοντονής: Αβάσιμη η αντίδραση του Δ.Σ.Α. για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

spot_img

Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σταύρος Κοντονής, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Βασίλη Πάικου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 98,4» σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
 
Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της υπό σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας  ο κ. Κοντονής είπε μεταξύ άλλων:

«Η Ελληνική Αστυνομία με τον αριθμό των ανδρών που διαθέτει δεν είναι δυνατόν να ασχολείται με επιδόσεις, με κλητεύσεις μαρτύρων και σχηματισμό δικογραφιών ήσσονος σημασίας. Ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών θα απεγκλωβιστεί προκειμένου να καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ.. Επιπλέον, θα επιφορτιστεί με εργασίες που αυτή τη στιγμή δεν κάνει κανείς, όπως για παράδειγμα με την είσπραξη χρηματικών ποσών που έχουν επιδικαστεί και τα οποία μένουν ανείσπρακτα. Το νέο σώμα θα στελεχωθεί με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε, σε πρώτο στάδιο πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια θα συγκροτηθεί ένα σώμα πραγματογνωμόνων οι οποίοι θα λειτουργούν ως βοηθοί του δικαστή και των εισαγγελέων, στις περιπτώσεις που απαιτούνται ειδικές γνώσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε:

«Η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είναι παντελώς αβάσιμη. Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί. Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός για να ανακουφιστεί η απονομή της δικαιοσύνης στο Λεκανοπέδιο. Χρειάζονται τομές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε σε κανένα τομέα. Ο νόμος που προβλέπει την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου ισχύει από το 1981, αλλά δυστυχώς εξαιτίας συντεχνιακών συμφερόντων και πολιτικών πιέσεων δεν τόλμησε κανείς να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμόσει το νόμο». Τέλος ο κ. Κοντονής επεσήμανε: «Η έλλειψη προσωπικού και μόνο δεν δικαιολογεί τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων. Το σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό. Υπάρχουν καθυστερήσεις τουλάχιστον 15 ετών στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις στο χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, στη στελέχωση των δικαστηρίων από δικαστές είναι ψηλά, αυτό κάτι σημαίνει».

spot_img

Lawjobs