Αίτηση για την αναίρεση της απόφασης που δικαιώνει την Grokster

0

Οι μεγάλες αμερικανικές κινηματογραφικές και δισκογραφικές εταιρίες υπέβαλαν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για την αναίρεση της απόφασης του 9ου Τακτικού Εφετείου η οποία έκρινε ότι οι υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων μέσω του Διαδικτύου δεν ευθύνονται για την παράνομη συμπεριφορά των χρηστών τους.

Συγκεκριμένα, τόσο η πρωτόδικη απόφαση, όσο και αυτή του Εφετείου δικαίωσε την εταιρία peer to peer Grokster κρίνοντας ότι δεν έχει ευθύνη για την ανταλλαγή των αρχείων μουσικής και ταινιών που πραγματοποιούν οι χρήστες των υπηρεσιών της, ακόμα κι αν η μουσική και οι ταινίες αυτές προστατεύονται με την πνευματική ιδιοκτησία.

Η αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστήριο από τις κινηματογραφικές και δισκογραφικές εταιρίες εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας να τεθεί φρένο στη ζημία που υφίστανται μέσω της ηλεκτρονικής ανταλλαγής των προϊόντων τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι κάθε μήνα 2.6 δις παράνομα μουσικά αρχεία και 600.000 παράνομες ταινίες ανταλλάσσονται μέσω του Internet, ενώ όσο η χρήση του διαδικτύου θα επεκτείνεται, η ζημία τους θα είναι ανυπολόγιστη. Από την άλλη πλευρά, υποστηρικτές της απόφασης που δικαιώνει την Grokster υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος για τον οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να επανεξετάσει την υπόθεση.

Σχόλια